Лозари и винопроизводители излязоха на протест в Поморие

Лозари и винопроизводители от цялата страна излязоха на протест край Поморие. Причина за тяхното недоволството е наредба, според която – всеки един производител на грозде трябва да го събере и претегли директно в масива, след което да пусне електронна декларация до НАП с електронен подпис и да получи код от приходната агенция. Едва след това гроздето може да напусне лозовия масив. От бранша смятат, че това на практика е неприложимо, тъй като в лозята няма интернет, нито квалифицирани хора, които да се справят с това. А докато трае процесът гроздето ферментира.

А ако има несъответствие в килограмите, НАП започва проверка и предприятието се затваря за 4 часа.

„Наредбата е неприложима, трябва да имаме кантар, което е абсолютно невъзможно, тъй като е огромен разход, няма ток, няма площадки, няма подходи, това е голямо съоръжение“, коментират лозарите.

Става въпрос за наредба Наредба № Н-5 от 29 септември 2023 г. за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск.

Въпреки многократните призиви срещу наредбата на Министерството на финансите от 2023-та година. заради невъзможността да се изпълни, от бранша казват, че исканията им са без резултат. Затова от 08.00 до 11.00 часа, с тежка техника, днес бе затворен пътят от Поморие до кръговото кръстовище Бургас – Сл. бряг – кв. Каменар. За минути се образуваха километрични опашки от автомобили.

Днес протест имаше само в района на Поморие, но протестиращите обясниха, че ако не се стигне до адекватни решения в най-кратки срокове, то ще бъдат принудени да започнат ефективни протести и в столицата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *