Мярка за неотклонение “задържане под стража“ за обвинен за блудствени действия и грабеж

Мярка за неотклонение “задържане под стража“ потвърди Апелативен съд – Бургас спрямо мъж от гр. Айтос, обвинен за блудствени действия и грабеж.

Ангел А. е привлечен като обвиняем за това че на 29 август 2024 г. в гр.Айтос, ул.“ЖП гара“, в близост до дом №2, в съучастие с Х. М. като извършители, отнели чужди движими вещи – мобилен телефон „Самсунг“, ведно със силиконов калъф за него – всички на обща стойност 235.52лв., от владението на П. Й., с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила. Обвиняемият Ангел А. е извършил деянието в условията на опасен рецидив – по чл.199, ал.1, т.4, вр. чл.198, ал.1, вр. чл. 29, ал.1, б.“а“ и б.“б“ вр. чл.20, ал.2 от НК.

Той е с предявено обвинение и за извършено на същата дата и място престъпление по чл.150, ал.1 от НК – за това, че в изоставена постройка близо до дом №2, извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на непълнолетния П. Й. чрез употреба на сила и заплаха.

Окръжният съд в гр. Бургас е взел по отношение на двамата обвиняеми мярка за неотклонение “задържане под стража“. Ангел А. е обжалвал определението на първата инстанция пред въззивната инстанция.

Според апелативните съдии, предпоставките за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Ангел А. са налице. Първоначалният преглед на събраните доказателства позволяват да съда на направи разумно предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъпленията, за които е обвинен. Съдът счита, че в приложените по делото материали се съдържат достатъчно данни, които потвърждават съществуването на реална опасност от извършване на престъпление, която се извежда от особеностите начина на осъществяване на грабежа чрез координирани съучастнически действия, включващи употребата и на двете форми на принуда – както физическа, така и психическа.

Настоящите криминални деяния обвиняемият е реализирал в условията на опасен рецидив. Той е с предишни осъждания и изтърпени наказания за престъпления срещу личността и срещу собствеността.

Мярката за неотклонение „задържане под стража“, апелативните съдии намират за най-адекватна към настоящия момент на досъдебното производство и с оглед целите на мерките за неотклонение, посочени в НПК, а именно да се попречи на обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или да осуети привеждането на изпълнение на влязла в сила присъда.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *