НАТО съкрати наполовина мисията на Русия в централата в Брюксел

Близо година след като НАТО замрази военното си сътрудничество с Русия заради действията й в Украйна, мисията на Москва в централата на алианса също ще бъде свита почти наполовина.

Формално, това е част от налагане на максимален брой на националните делегации в Брюксел, но според The New York Times причината е доклад на вътрешна сигурност на НАТО, според който част от руските представители са шпиони.

Изданието казва, че е донякъде изненадващо, че при толкова влошени отношения със Запада и с НАТО в частност, в централата на алианса руската делегация наброява над 50 души – повече от представителите на редица членове на НАТО, цитира Кросс. Сега те ще трябва да се вместят в рамките на 30 души, колкото е новото ограничение за мисиите на 41 страни-партньори.

Това няма да пресече шпионирането от руската делегация, но поне може да направи проблема по-лесен за контрол, твърдят източници на NYT. В края на 2014 г. руските представители са били близо 70.

Русия е партньор от 1994 г. и НАТО все още работи с нея в Афганистан, по операции за борба с пиратството и тероризма. Военното и гражданското партньорство са замразени, но продължават политическите контакти. В централата на алианса се допускат вече само четирима души – посланикът, заместника му, шофьор и асистент.

Страните-партньори, включително Русия, имат девет месеца да решат кого от персонала си да запазят, за да се вместят в новия лимит.