Национален протест на аптеките заради промени в изписването на лекарства

Аптеки в цялата страна затварят за два часа в сряда в знак на протест. Фармацевтите недоволстват срещу промените в начина на изписване на лекарства. Според тях, ако това стане факт, доходите ще спаднат драстично, цитира Кросс.

Фармацевтите припомнят, че нямат право да слагат надценки на медикаменти, които Здравноосигурителната каса заплаща изцяло. Но тези лекарства стават все повече и това прогнозира масови фалити на техни колеги, чиято дейност е свързана именно с НЗОК.

От Министерството на здравеопазването излязоха с позиция по казуса. “Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, е обявен за обществено обсъждане. В срок до 04.07.2024 г. всички заинтересовани страни могат да изпращат становища и предложения по предложения След това ще бъде изготвен анализ”, пише в становището на ведомството.

От МЗ припомнят, че с промените лекарите ще могат да предписват повече от три медикамента за повече от три заболявания на едно електронно предписание, което цели улесняване достъпа на пациентите до цялостна и комплексна лекарствена терапия и намаляване на административната тежест.

“Чрез промените ще се постигне и оптимизация на разходите на НЗОК, което ще подобри контрола върху изразходването на бюджетни средства. По данни на Касата очакваните финансови резултати от прилагането на новата уредба са около милион лева по-малко разходи на месец за дейностите по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани напълно от бюджета на НЗОК”, казват още от ведомството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *