Никулден в Поморие /видео/

С тържествена литургия, литийни шествия, водосвет и хвърляне на венци в морето Поморие отбеляза Никулден. По традиция църковните храмове на града събра миряните на сутрешно празнично богослужение, за да отдадат почит на светеца – покровител на морето Св. Николай Чудотворец. В последвалото Литийно шествие до параклиса „Св. Николай“  се включиха зам. кметовете: Кунчо Гайдов и Янчо Илиев, зам. председателят на Общинския съвет Неделчо Стайков, където също бе осветен рибен курбан и рибни ястия приготвени от учениците на ПГ по туризъм Алеко Константинов”. По пътя на рибарския хелинг свещеници осветиха рибарските лодки, а пред входа на пристанището заместник-кметът Кунчо Гайдов връчи ключовете на новото помещение за производство на люспест лед на председателите на местните рибарски сдружения „Свети Никола” и „Нептун”.

Съоръжението е изградено по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г. и има два ледогенератора за производство на люспест лед, които ще се използват безплатно от всички рибари за съхранение на улова, което ще  гарантира качеството на продукцията.

След освещаването на новата придобивка на рибарите шествието се отправи към параклиса „Св. Николай“, където също бяха хвърлени венци в памет на загиналите моряци и рибари.

По -късно в центъра на града, за доброто настроение на поморийци, се грижеше популярната група The Pomorians.