Общинска оценителна комисия избира членове на Съвета на децата

Общинска оценителна комисия за избор на членове на Съвета на децата, назначена със заповед на кмета на община Поморие, трябва да разгледа  постъпилите кандидатури  и да извърши подбор на членове на Съвета, съгласно критериите, описани по-долу в чл.5 и в съответствие с посочените направления в чл.3 от Процедура за избор на членове на Съвета на децата. Комисията да приключи своята работа с изготвяне на предложение до кмета, което да съдържа три кандидатури за членове на Съвета по всяко направление, класирано в низходящ ред. В случай, че на територията на община Поморие няма представители от всички направления по чл.3 от Процедура за избор на членове на Съвета на децата 2024 г., то подборът на децата да се извърши само в направленията, от които са постъпили кандидатури

Комисията ще заседава на 05.06.2024 г. от 14:00 часа в стая № 13 в административна сграда на община Поморие.

ДАЗД: Процедура за избор на членове на Съвета на децата 2024 г.

Чл. 1. (1) Настоящата процедура урежда условията, начина и реда за избор на членове на Съвета на децата, наричан по-долу Съвета.

(2) Процедурата цели подобряване на механизма за детско участие на национално ниво чрез гарантиране на широка представителност на децата и ангажиране на органите на местното самоуправление, гражданското общество, медиите и бизнеса в популяризирането и подбора на кандидатите.

  1. СЪСТАВ И ЧЛЕНОВЕ НА СЪВЕТА НА ДЕЦАТА

Чл. 2. (1) Съставът на Съвета се формира от по двама представители (титуляр и заместник) на всички 28 административни области, 4 квоти за деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили международна закрила в България.

(2) За членове на Съвета на децата могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 до 16 години, избрани в съответствие с настоящата Процедура.

Чл. 3. Комисия, определена от председателя на ДАЗД, разглежда постъпилите кандидатури на национално ниво в четири направления, като всяко дете може да кандидатства само по едно от тях, както следва:

а) членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл. 171 на Закона за предучилищното и училищното образование, или на детски/младежки съвети, парламенти и др.;

б) представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса;

в) представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца;

г) индивидуални кандидатури.

Чл. 4. Подборът на членове на всички нива се извършва, спазвайки принципите на публичност, прозрачност, демократичност, равенство, не-дискриминация и представителност.

Чл. 5. Членовете на Съвета следва да отговарят на следните критерии:

  • Активност
  • Креативност
  • Толерантност
  • Ангажираност към обща кауза
  • Умения за участие в дискусии
  • Ориентираност към резултати
  • Организаторски умения
  • Умения да мотивира и обединява деца от областта
  • Умение за изказване на позиция от името на другите деца от областта
  • Възможност за пътуване без придружител (не се отнася за деца от уязвими групи, които имат нужда от подкрепа).
  • Относно избора на деца бежанци да бъдат взети под внимание следните изисквания:
  • Детето да е получило международна закрила;
  • Детето трябва да владее достатъчно добре български език, за да може да общува с всички членове на Съвета.
  1. СТАРТИРАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА

Чл. 6. Председателят на Държавната агенция за закрила на детето обявява свободните места за членове на Съвета по административни области и квоти до 02 март на съответната календарна година.

Чл. 7. Председателят на ДАЗД изпраща писмо-покана до съответните областни управители за провеждане на избори на областно ниво до 02 март на съответната календарна година, със следното съдържание: свободните места от области, свободните квотни места, инструкция за провеждане на избори за членове на Съвета на децата; контролни списъци; изборна документация.

Чл. 8. Областните управители уведомяват кметовете на общини, Върховния комисариат за бежанците на ООН и организации, работещи с деца, търсещи или получили международна закрила в България, като изпращат необходимите документи за провеждане на процедурата за подбор на кандидати от съответната община до 20 март на текущата година.

  • ОБЩИНСКО НИВО

Чл. 9. Кметовете на общини популяризират поканата за избор на член на Съвета на територията на общината чрез местните средства за масово осведомяване, местни кампании, училища и по други подходящи начини в двуседмичен срок. Кметовете информират всички организации по чл.1, ал. 2 на територията на съответната община за възможността за участие на техни представители в изборите, в двуседмичен срок от получаването на писмото-покана от областния управител.

Чл. 10. Кандидатите за членове на Съвета изпращат документи за кандидатстване до 24 май на съответната календарна година. Кандидатури могат да бъдат изпращани по поща или по електронен път на адреси, посочени от кмета на общината.

Чл. 11. Кметът на общината назначава комисия за разглеждане на постъпилите кандидатури и извършване на подбор за членове на Съвета в срок до 30 май на съответната календарна година. Комисията е в състав: експерт от общинската администрация, представител на местните медии, един общински съветник, представител на бизнеса, представител на неправителствена организация и/или социална услуга.

Чл. 12. Комисията извършва подбор, съгласно критериите, описани в чл. 5 и в съответствие с посочените направления в чл. 3. При извършване на своята работа, Комисията ползва предоставената от ДАЗД чрез областния управител документация.

Чл. 13. Комисията приключва своята работа с изготвянето на предложение, което съдържа 3 кандидатури за членове на Съвета по всяко направление, класирани в низходящ ред.

Чл. 14. В случай, че на територията на дадена община няма представители от всички направления по чл. 3, то подборът се извършва само в направленията, от които са постъпили кандидатури.

Чл. 15. Кметът на общината одобрява предложението на Комисията и изпраща трите  кандидатури във всяко направление до областния управител до 15 юни на съответната календарна година. Общинското класиране не обвързва избора на  областния управител.

  1. ОБЛАСТНО НИВО

Чл. 16. Областният управител провежда избора за членове на Съвета на областно ниво, въз основа на постъпилите кандидатури от общините. Той сформира комисия за извършване на подбор до 30 юни на съответната календарна година.

Чл. 17. Комисията, определена от областния управител, е в състав: служител на областната администрация, представители на РДСП, РУО, РЗИ, ОД на МВР и двама представители от областта – видни общественици с положителен образ (журналисти, артисти, спортно-изявени личности и т.н.) извършва подбор, въз основа на постъпилите кандидатури от общините.

Чл. 18. Комисията, определена от областния управител, извършва подбор, съгласно критериите, заложени в чл. 5 и в четирите направление по чл. 3. В случай, че на територията на дадена област няма представители от всички направления по чл. 3, то подборът се извършва само от съществуващите на територията на областта.

Чл. 19. Комисията приключва своята работа, като предоставя своето мотивирано предложение за кандидати за членове на Съвета.

Чл. 20. Областният управител изпраща трите кандидатури във всяко направление, съществуващо на територията на областта до Председателя на ДАЗД, в срок до 30 юли на съответната календарна година.

  1. НАЦИОНАЛНО НИВО

Чл. 21. (1) До 10 август на съответната календарна година Председателят на ДАЗД със своя заповед определя Комисия, която се състои от 11 члена с право на глас, както следва: двама служители на ДАЗД, двама бивши членове на Съвета, двама видни общественици (журналисти, интелектуалци и т.н.), един представител на Министерство на образованието и науката, един представител на неправителствени организации, избрани от неправителствените организации, членове на Националния съвет за закрила на детето, един представител на академичната общност, един представител на ВК БООН и един – на организации, работещи с деца, получили закрила в България.

(2) При определяне членовете на комисията се определят и резервните й членове.

Чл. 22. (1) Комисията, определена от Председателя на ДАЗД, извършва класиране на постъпилите кандидатури от областите съгласно критериите, описани в чл. 5 от съответната област. Първият класиран е титуляр, а вторият класиран е заместник на титуляря в Съвета. При избора им е важно те да са ученици от различни училища.

(2) Заместниците участват в заседанията на Съвета, когато титулярят е възпрепятстван и подпомагат дейността му на местно ниво.

  1. НОМИНИРАНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА УЯЗВИМИ ГРУПИ

Чл. 23.(1) Всички кандидатури на всеки етап от процедурата за подбор първоначално се разглеждат по посочените в чл. 5 критерии, без оглед на това дали детето е представител на уязвима група или не;

(2) След  първоначалното разглеждане, комисиите пристъпват към номиниране на представители от уязвими групи и на деца, получили международна закрила в България, въз основа на заявено желание от кандидатите;

(3) За всяка свободна квота кметът/областният управител номинират по две деца от уязвима група или получили международна закрила в България.

(4) Комисията, сформирана от Председателя на ДАЗД, номинира на национално ниво деца от уязвими групи и получили закрила за свободните квоти, както и техни заместници.

  • ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА

Чл. 24.(1) Комисията по чл. 21 предоставя предложенията си за членове на Съвета на Председателя на ДАЗД в срок до 30 август на съответната календарна година.

(2) Председателят одобрява класирането до 10 септември на съответната календарна година.

Чл. 25. Председателят на ДАЗД изпраща покана за членство до одобрените членове на Съвета, заедно с декларация за родителско съгласие/съгласие на законния представител до 20 септември на съответната календарна година.

Чл. 26. (1) В срок до 30 септември на съответната календарна година, одобреният кандидат за член на Съвета заявява писмено своето желание за участие в работата на Съвета.

(2) При отказ одобреният кандидат за член, номинираният за заместник на Съвета заема свободното място, а третият в класирането става заместник, като се прилага гореописаната процедура за получаване на съгласие.

Чл. 27 С настоящата Процедура се утвърждават образците на документи за кандидатстване за член на Съвета.

Приложение 1:

ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ

Три имена:

Град/област:

Училище:

Възраст:

Дата и година на раждане:

E-mail:

Телефон:

Имена на родител/законен представител:

E-mail на родител/настойник/попечител:

Телефон на родител/настойник/попечител:

Направление на кандидатстване[1]:

А) членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл. 171 на Закона за предучилищното и училищното образование, или на детски/младежки съвети, парламенти и др.;

Б) представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса;

В) представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца;

Г) индивидуални кандидатури.

Ако кандидатствате по направление А), Б) или В), моля, прикрепете към формуляра за кандидатстване протокол или друг документ, доказващ решение на организацията/структурата за Вашата номинация.

Уязвима група :  ДА                      НЕ

Дете, получило международна закрила в Република България:  ДА                      НЕ

МОТИВАЦИОННО ПИСМО

Искам да съм член на Съвета, защото………………………………………………………………

До момента съм участвал/а в следните извънкласни дейности и събития…………

Ако съм член на Съвета, ще предложа следните неща за децата………………….

Аз съм подходящ кандидат, защото …………………………………………………

Ще работя съвместно с другите деца в областта, като ……………………………………..

Какво друго би желал/а да ни разкажеш за себе си? ……………………………….

Приложение 2

Инструкция за провеждане на избори за членове на Съвета на децата

Тази инструкция е създадена с цел да разясни прилагането на Процедурата за избор на членове на Съвета на децата към председателя на ДАЗД и да изясни ролята на различните участници в процеса.

  1. Изясняване на значението на използвани понятия:

Под „уязвима група“ се разбира не само деца в риск по смисъла на Закона за закрила на детето, но и деца, чиито родители са трудови емигранти, деца на родители в неравностойно положение и т.н.

Активност – важно е детето да демонстрира инициативност и желание за участие в обществения живот. Членуването в множество организации не означава, че детето е непременно активно. Ако осъществява дейности в няколко организации, няма да може да се включва пълноценно във всички инициативи на Съвета на децата. Кандидатът е подходящ, ако членува и е активен най-много в две организации, тъй като членството в Съвета ще породи допълнителни ангажименти.

Успешният кандидат за член на Съвета трябва в мотивационното си писмо да посочи реализираните от него инициативи и да опише начините за осъществяването им.

Креативност – от мотивационното писмо трябва да е видно, че кандидатът може да предложи нови решения на вече съществуващи проблеми.

Толерантност – участието в Съвета на децата се основава на принципите на толерантност, демократичност, прозрачност, не-дискриминация. Член на Съвета не може да бъде дете, което използва в мотивационното си писмо реч на омраза или обидни квалификации.

Ангажираност към обща кауза – важно е детето да посочи какво конкретно иска да постигне с работата си в Съвета на децата и как тази кауза е важна и за други деца от областта.

Умение за участие в дискусии – заседанията на Съвета на децата протичат интерактивно, като се редуват презентации, дискусии в малка група, работа в голяма група, и т.н. Решенията обикновено се вземат с консенсус. Важно е кандидатът да демонстрира умения за участване в дискусии – както да излага свободно позиция, така и да изслушва другите деца и да отговаря аргументирано.

Ориентираност към резултати – Съветът на децата е ориентиран към резултатите. Ангажиментите на членовете на Съвета не се изчерпват само с участие в заседанията на Съвета на децата и достигане до решения. Взетите решения след това се  изпълнят в предвидените от самите деца срокове.

Организаторски умения – Свързано е с необходимостта от предприемане на действия на местно ниво след проведено заседание. Успешният кандидат трябва да демонстрира умения да организира събития/инициативи.

Умения да мотивира и обединява деца от областта – този критерий отново е свързан с необходимостта да се извършват редица дейности на местно ниво. Кандидатът трябва да опише случай, в който е довел своя инициатива до успешен край, като е привлякъл в нейното изпълнение свои връстници.

Изказва позиция от името на другите деца от областта – В Съвета на децата всеки член изразява мнението на децата от областта, която представлява. В мотивационните си  писма кандидатите трябва да опишат как ще работят с други деца от областта си.

  1. Деца:

Всяко дете има право да кандидатства за член на Съвета на децата в една от четирите категории:

а) членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл. 171 на Закона за предучилищното и училищното образование, или на детски/младежки съвети, парламенти и др.;

б) представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса;

в) представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца;

г) индивидуални кандидатури.

Всяко дете може да кандидатства само в едно от посочените направления!!!

Документите се подават на адрес, посочен от всяка община, като всяко дете кандидатства в община по местоживеене (настоящ адрес). За целта попълва формуляр за кандидатстване, който съдържа и кратко мотивационно писмо.

Ако дете кандидатства по направление А), Б) или В), то е необходимо към формуляра за кандидатстване да бъде прикрепен протокол или друг документ, доказващ решение за номинацията. Това означава, че всяка организация или програма може да номинира само един свой представител, като вземе официално решение за това.

Децата могат да кандидатстват и индивидуално. При индивидуалното кандидатстване е изключително важно кандидатът да опише как ще работи с другите деца от областта си. Важно е да се знае, че ролята на детето е представителна, т.е. то изразява интересите на децата от областта си, а не само своето лично мнение. Затова е важно кандидатът да опише в мотивационното си писмо механизма, по който той/тя ще синхронизира мненията на децата от дадена административна област.

При попълването на формуляра, след като посочи в кое направление кандидатства,  всяко дете има възможност да отбележи дали се самоопределя като дете от уязвима група. С това отбелязване, кандидатът автоматично участва в класирането и за свободните квотни места.

  1. Общинско ниво

Кметовете на общините получават от съответните областни управители писмо-покана за провеждане на избори. Писмото следва да се получи в края на март. В писмото-покана се съдържат всички необходими документи за провеждане на изборите – самата процедура, инструкциите за провеждане на избори, гридове за оценка от всеки член на оценителната комисия, гридовете за обобщаване на резултатите, бланка на протокол с предложения за членове на Съвета на децата, чек листа, както и адаптирана за деца версия на процедурата.

Кметът може да определи експерт, който да координира избора на общинско ниво.

Кметовете имат срок от две седмици от получаването на писмото-покана за нейното популяризиране на територията на общината.

Важно е поканата да стигне до възможно най-много деца в общината, затова е добре тя да се разпрати до всички училища, социални услуги за деца, неправителствени организации, работещи с деца, читалища,  на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса и др. на територията на съответната община. Кметът може да използва наличните в общината средства за масово осведомяване.

При нейното популяризиране, кметът определя крайния срок за подаване на предложенията – 24 май на съответната година, както и адрес (пощенски и/или електронен) на който да се подават формулярите за кандидатстване.

Кметът на общината назначава комисия за разглеждане на постъпилите кандидатури и извършване на подбор за членове на Съвета в срок до 30 май на съответната календарна година. Комисията е 5-членна: експерт от общинската администрация, представител на местните медии, един общински съветник, представител на бизнеса, представител на неправителствена организация и/или социална услуга.

Кметовете разполагат с периода 01.04. – 15.06. да проведат процедурата на местно ниво[2]. Това е най-същинският етап от процедурата, когато de facto деца разбират, че могат да кандидатстват за членове на Съвета на децата.

Комисията извършва подбор съгласно критериите, описани в чл. 5 на процедурата и в съответствие с посочените направления в чл. 3 на процедурата. При извършване на своята работа, Комисията ползва предоставената от ДАЗД чрез областния управител методология, гридове и протокол с предложения за членове на Съвета на децата.

Всеки член на комисията проверява дали към формуляра за кандидатстване на дете по направления „членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл. 171 на Закона за предучилищното и училищното образование (съвети, парламенти и др.)“, „представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса“ и „представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца“ има и решение на организацията, от която детето е официално номинирано.

Възможно е на територията на дадена община да не съществуват организации и в четирите направления, посочени от ДАЗД. Тогава процедурата се провежда само в направленията, които съществуват.

Всеки член на комисията оценява индивидуално всеки отделен формуляр за кандидатстване и дава своята оценка по петобалната система (1 – не отговаря, 5 – напълно отговаря) по всеки критерий. Само критерий „толерантност“ се оценява с „Да“ или „Не“.  При отрицателно становище по критерий „толерантност“ кандидатът не може да бъде предложен за член на Съвета на децата.

Децата могат да кандидатстват и индивидуално. Важно е членовете на общинската оценителна комисия да преценят дали детето е описало механизъм за взаимодействие с други деца в областта, които ще представлява. Оценява се разбирането на кандидата за неговата представителна роля, т.е. че кандидатът изразява интересите на децата от областта си, а не само своето лично мнение.

Кметът сам преценява дали членовете на общинската комисия ще извършват индивидуалните оценки в определено за целта помещение, или документите ще бъдат разпратени онлайн и оценката ще се извърши дистанционно.

Експертът от общината, координиращ изборния процес, поддържа комуникация с членовете на комисията. При онлайн оценяване той разпраща всички необходими документи, следи за правилното попълване на всеки индивидуален грид, за спазване на сроковете и обобщава резултатите. Когато оценяването се извършва в определено за целта помещение, координиращият експерт следи да има достъп до това помещение.

Комисията трябва да има поне едно финално заседание, на което да присъстват всички членове. По време на това заседание членовете на комисията обсъждат обобщения грид и комисията изготвя протокол с предложение за класиране на кандидатите в четирите направления. Във всяко направление се класират първите три деца, получили най-много точки.

При попълването на формуляра, след като е посочило в кое направление кандидатства,  всяко дете е имало възможност да отбележи дали се самоопределя като дете от уязвима група. С това отбелязване, кандидатът автоматично участва в класирането и за свободните квотни места. При разглеждане на кандидатурите, комисията на общинско ниво първоначално разглежда всички кандидатури без оглед на това дали дете е от уязвима група или не и класират участниците в четирите направления.

След това оценителната комисия преглежда кандидатурите на децата, класирани след четвърто място, за да провери дали дадено дете се е самоопределило като представител на уязвима група.

Оценителната комисия предлага класиране на децата от уязвими групи на база на вече извършените индивидуални оценки.

Координиращият експерт от общината предлага предложението на комисията за одобрение от кмета. След това кметът изпраща обобщаващия грид, чек-листа, одобреното предложение на комисията и формулярите за кандидатстване на предложените деца до съответния областен управител. Срокът, в който кметът трябва да приключи с процедурата за избор на членове на Съвета на децата, е 15 юни.

  1. Областно ниво

Първоначално областният управител получава писмо-покана за избор на членове на Съвета на децата от Председателя на ДАЗД и до 20 март трябва да препрати писмото с прилежащата документация до кметовете на общини в областта. Още тогава областният управител определя експерт, който да координира изборната процедура на областно ниво – как протичат изборите на общинско ниво, дали кметът разпространява информацията в срок, дали общинските комисии са създадени и извършват оценка и т.н.

Областният управител провежда избора за членове на Съвета на областно ниво, въз основа на постъпилите кандидатури от общините. Той сформира комисия за извършване на избор до 30 юни на съответната календарна година.

Областната оценителна комисия, определена от областния управител, е съставена от 7 члена: служител на областната администрация, представители на РДСП, РУО, РЗИ, ОД на МВР и двама представители от областта – видни общественици с положителен имидж (журналисти, артисти, спортно изявени личности и т.н.).

Комисията, определена от областния управител, също извършва подбор, съгласно критериите, заложени в чл. 5, и в четирите направление по чл. 3 на Процедурата. В случай, че на територията на дадена област няма представители от всички направления по чл. 3, то подборът се извършва само от съществуващите на територията на областта направления.

Предложенията на областната комисия са самостоятелни и не са автоматично подреждане на класация на вече получени резултати. Всеки член на областната оценителна комисия разглежда отново и независимо всяко мотивационно писмо и попълва индивидуален оценителен грид.

Всеки член на комисията оценява индивидуално всеки отделен формуляр за кандидатстване и дава своята оценка по петобалната система (1 – не отговаря, 5 – напълно отговаря) по всеки критерий. Само критерий „толерантност“ се оценява с „Да“ или „Не“.  При отрицателно становище по критерий „толерантност“ кандидатът не може да бъде предложен за член на Съвета на децата.

Членовете на областната комисия не проверяват за наличие на документ с решение за номинация на дете от организация, тъй като това вече е направено от общинската комисия.

Важно е всеки  член на областната оценителна комисия да прецени дали детето е описало механизъм за взаимодействие с други деца в областта, които смята да представлява. Важно е кандидатът да е описал как ще работи с другите деца от областта си. Оценява се разбирането на кандидата за неговата представителна роля, т.е. че кандидатът изразява интересите на децата от областта си, а не само своето лично мнение.

При разглеждане на кандидатурите комисията на областно ниво първоначално разглежда всички кандидатури без оглед на това дали дете е от уязвима група или не и класират участниците в четирите направления.

След това оценителната комисия преглежда кандидатурите на децата, класирани след четвърто място, за да провери дали дадено дете се е самоопределило като представител на уязвима група.

Оценителната комисия предлага класиране на децата от уязвими групи на база на вече извършените индивидуални оценки.

Областният управител преценява дали членовете на общинската комисия ще извършват индивидуалните оценки в определено за целта помещение, или документите ще бъдат разпратени онлайн и оценката ще се извърши дистанционно.

Експертът от областта, координиращ изборния процес поддържа комуникация с членовете на комисията. При онлайн оценяване, той разпраща всички необходими документи, следи за правилното попълване на всеки индивидуален грид и за обобщаване на резултатите. Когато оценяването се извършва в специално помещение, координиращият експерт следи членовете на комисията да има достъп до това помещение.

Комисията трябва да има поне едно финално заседание, на което да присъстват всички членове. По време на това заседание членовете на комисията обсъждат обобщения грид и комисията изготвя протокол с предложение за класиране на кандидатите в четирите направления. Във всяко направление се класират първите три деца, получили най-много точки.

Координиращият експерт от областта отправя предложението на комисията за одобрение от Областния управител. След това Областният управител изпраща обобщаващия грид, одобреното предложение на комисията и формулярите за кандидатстване на предложените деца на Председателя на ДАЗД. Срокът, в който Областният управител трябва да приключи с процедурата за избор на членове на Съвета на децата, е 30 юли на съответната календарна година.

  1. Национално ниво

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето обявява свободните места за членове на Съвета по административни области и квоти. Той изпраща писмо-покана до съответните областни управители за провеждане на избори на областно ниво до 02 март на съответната календарна година със следното съдържание: свободните места от области, свободните квотни места, инструкция за провеждане на избори за членове на Съвета на децата; чек-листи; изборна документация. Секретариатът в ДАЗД, отговорен за Съвета на децата координира процеса.

До 10 август на съответната календарна година Председателят на ДАЗД със своя заповед определя Комисия, която се състои от 11 члена с право на глас, както следва: двама служители на ДАЗД, двама бивши членове на Съвета, двама видни общественици (журналисти, интелектуалци и т.н), един представител на Министерство на образованието и науката, един представител на неправителствени организации, избрани от неправителствените организации – членове на Националния съвет за закрила на детето, един представител на академичната общност, един представител на ВК БООН и един – на организации, работещи с деца, получили международна закрила в Република България. При определяне на членовете на Комисията се определят и резервните й членове.

Предложенията на националната комисия са самостоятелни и не са автоматично подреждане на класация на вече получени резултати. Всеки член на националната оценителна комисия разглежда отново и независимо всяко мотивационно писмо и попълва индивидуален оценителен грид.

Всеки член на комисията оценява индивидуално всеки отделен формуляр за кандидатстване и дава своята оценка по петобалната система (1 – не отговаря, 5 – напълно отговаря) по всеки критерий. Само критерий „толерантност“ се оценява с „Да“ или „Не“.  При отрицателно становище по критерий „толерантност“ кандидатът не може да бъде предложен за член на Съвета на децата.

Важно е всеки  член на националната оценителна комисия да прецени дали детето е описало механизъм за взаимодействие с други деца в областта, които смята да представлява. Оценява се разбирането на кандидата за неговата представителна роля, т.е. че кандидатът изразява интересите на децата от областта си, а не само своето лично мнение.

При попълването на формуляра, след като посочи в кое направление кандидатства,  всяко дете има възможност да отбележи дали се самоопределя като дете от уязвима група. С това отбелязване, кандидатът автоматично участва в класирането и за свободните квотни места. При разглеждане на кандидатурите, комисията на областно ниво първоначално разглежда всички кандидатури без оглед на това дали дете е от уязвима група или не.

След това оценителната комисия преглежда кандидатурите на децата, класирани от четвърто място надолу, за да провери дали дадено дете се е самоопределило като представител на уязвима група.

Оценителната комисия предлага класиране на децата от уязвими групи на база на вече извършените индивидуални оценки.

Председателят на ДАЗД решава самостоятелно дали членовете на националната комисия ще извършват оценяването в специално определено помещение, или документите ще бъдат разпратени онлайн и оценката ще се извърши дистанционно.

Секретариатът, координиращ изборния процес, поддържа комуникация с членовете на комисията. При онлайн оценяване, той разпраща всички необходими документи, следи за правилното попълване на всеки индивидуален грид, за спазването на сроковете и за обобщаване на резултатите. Когато оценяването се извършва в специално помещение, секретариатът следи членовете на комисията да има достъп до това помещение.

Комисията обаче трябва да има едно финално заседание, на което да присъстват всички членове. По време на това заседание се обсъжда обобщения грид и комисията изготвя протокол с предложение за класиране на кандидатите от всяка област. Класира се по едно дете от всяка област и негов заместник, както и деца от уязвими групи до запълване на свободните квоти.

Председателят на ДАЗД одобрява протокола с предложения за членове на Съвета на децата и техни заместници. Срокът, в който Председателят  трябва да приключи с процедурата за избор на членове на Съвета на децата, е 10 септември на съответната календарна година.

Председателят на ДАЗД изпраща покана за членство до одобрените членове на Съвета, заедно с декларация за родителско съгласие/съгласие на законния представител до 20 септември на съответната календарна година.

В срок до 30 септември на съответната календарна година одобреният кандидат за член на Съвета заявява писмено своето желание за участие в работата на Съвета. При отказ на одобреният кандидат за член, номинираният за негов заместник заема свободното място, а третият в класирането става заместник, като се прилага гореописаната процедура за получаване на съгласие

[1] Моля, подчертайте за кое направление кандидатствате. Може да кандидатствате само по едно от посочените по-долу направления

[2] От кмета се изисква да номинира координиращ експерт, да разпространи информацията, да свика 5-членна общинска оценителна комисия, да обобщи резултатите и да изпрати одобрените кандидатури на областния управител.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *