Пенсионерка от Каблешково изчезна от архивите на НОИ

Пенсионерка от Каблешково изчезна от архивите на НОИ. Макар жената да получава пенсия, тя не фигурира във ведомостите на Националния осигурителен институт (НОИ). Абсурдът бил открит когато Златка Христова подала молба за преразглеждане на пенсията. Отговорът бил, че “не съществува”.

Всъщност в архива има четири жени с това име от стопанството в Каблешково, където е работила Златка, предава bTV. Коя от тях обаче е тя, никой не знае. В архивите е търсено и под моминското й име, и с това на съпруга й. Единственото предположение на администрацията е, че жената се е водела под трето име.

Когато Златка се пенсионира през 2001 г., документите за пенсия са издадени от кметството в Каблешково. От 2005 г. ведомостите са прехвърлени в НОИ. Сега преизчислението се оказва невъзможно, тъй като не се знае кое от тези четири лица е Златка.

„Не мога да се начудя с това нещо – как може 12 години да получаваш пенсия и да го няма този човек в архива! За мен е смешна работа! Подигравка с хората ли?! Един обикновен човек е трудно да се пребори с тази институция”, коментира съпругът на Златка Тодор Вълканов , цитира Poligraff.net. Единственият шанс за по-висока пенсия на жената е да разбере дали не е работила 34 години под друго име. И да успее да го докаже в съда.