„Пиф, Паф, Пуф“ и „Палечка“ на сцената на Летния театър в сряда

На 31 юли, сряда, от 18.00 ч. и от 20.00 ч. в Летен театър – Бургас най-малките приятели на музикално-сценичното изкуство, придружени със своите родители, на които забавната история за трите розови прасенца Пиф, Паф Пуф и приказаката от Андерсен „Палечка“ също са били любими, да се готвят за солидна порция смях и зареждащи емоции с двете постановки на Държавна опера – Бургас, посветени на най-малките: „Трите прасенца – Пиф, Паф, Пуф“ и „Палечка“. Двете представления са в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024, организирани от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

Талантливият екип, сътворил постановка, която повече от две години се играе успешно при многобройна публика, е: постановчикът – доц. д-р Александър Текелиев, художникът – Анна‐Мария Токаджиева, хореографът – Галина Калчева, асистент‐режисьорите – Лина Пеева и Петър Тихолов и  всички специалисти от техническите служби – тонрежисьори, сценични работници, гардеробиери, осветители, суфльор и т.н. Както става ясно от сценария на мюзикъла – с образователна цел е важно за децата да разберат, че зад кадър остават много специалисти, без чийто труд не би била възможна никоя постановка.

Музикалната комедия за деца „Пиф, Паф, Пуф“ от големия български композитор Александър Райчев, на когото през изминалата 2022 г.  чествахме 100-годишнина от рождението, е по познатата и обичана от всички приказка за трите розови прасенца със завити опашленца и лошия Кумчо Вълчо, който духва техните къщички, с цел да си осигури вкусна вечеря, но трите задружни братчета объркват неговите подли планове. В сюжета на мюзикъла има преплетени много хумористични елементи, весели песни, динамика, гарантиращи много, много усмивки. Сценографията и костюмите на „Пиф, Паф, Пуф“ представят занимателната и най-характерна страна на всеки от героите. Декорите са впечатляващи и напълно в синхрон с приказната история, представена с гъвкавия сценичен похват “театър в театъра”. Атрактивните танци са изпълнявани от самите артисти, които показват безспорни пластични умения и, разбира се, много желание и настроение да забавляват детската аудитория. Чудесни и професионално поднесени са и аранжиментът, звуковото оформление и инструменталното изпълнение, дело на пианистката Нина Райхел.

Забавната история за Пиф, Паф, Пуф, Кумчо Вълчо, Патока Патаран, разказвачите на приказната история – Милко и Илко ще бъде представена и на Летния театър в сряда /31-ви юли/ по оригинален начин, като в занимателния сюжет са преплетени ненатрапчиво поуки за децата, които са задължителна част от всяка приказна история, създадена не само да забавлява, но съдържа и образователен елемент.

В ролите в мюзикъла “Пиф, Паф, Пуф” в Летния театър на Бургас публиката ще види:  Пиф – София Ловджиева, Паф – Стефка Христозова, Пуф – Лина Пеева; Кумчо Вълчо, който преследва трите прасенца, за да си приготви вкусен обяд – Йордан Христозов; Патокът Патаран, който, стоплен от добра дума, помага на прасенцата – Шмилена Султанова; модераторите на забавната история с поучителен край – Илко – Мирослав Димитров и Милко – Милен Динолов.

Забавната детска постановка на Държавна опера – Бургас неслучайно е хит – елате във вторник в Летния театър и ще разберете защо!

Билети: на касата на Операта, каса “Часовника”, в мрежите на Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1427833/performance.html

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *