Посрещнато е първото юлско утро

Джулай Морнинг (July Morning – Юлско утро) е традиция в България, свързана с хипи движението, за посрещане на изгрева на 1 юли. Символичното посрещане на първото слънце за юли е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група „Юрая Хийп” от 1971 г. На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското Черноморие, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Ритуалът е вдъхновен от текста на песента.

Тези, които  посрещнаха изгрева на Централния плаж в Бургас, прекараха вечерта в компанията на плеяда от български групи, сред които WICKEDA, COOL DEN, LEK CITY CASE, LEMON BOXВ, VAICHO`S PROJECТ и много други. Концертът продължи до зори, като музиката не спря и за миг в продължение на повече от 12 часа. По традиция, в края на програмата прозвуча и химна на вечерта: песента на Uriah Heep – „July morning“.

Въпреки че обичаят е повлиян от световното хипи движение от 1960-те и 1970-те години, той продължава да съществува в България.