Почина големият режисьор Николай Волев

Режисьорът на едни от най-обичаните български филми като „Господин за един ден”, „Двойникът“, “Огледалото на дявола”, „Да обичаш на инат”, „Маргарит и Маргарита” и римейка на „Козият рог” (1994 г.) Николай Волев е паднал от прозорец на таванско помещение в София и е починал на място. Режисьорът беше на 78 години.

Николай Волев е роден в София на 10 април 1946 г. През 1968 г. бяга от България без разрешение от властите. След престой в бежански лагер в Турция заминава за Англия. През 1972 г. завършва кинорежисура в Лондонското филмово училище.

В автобиографичната си книга „Девствената проститутка“ Волев описва перипетиите в своя живот, като сред тях е и псевдосътрудничество с ДС.

От Министерството на културата публикуваха пост в социалните мрежи:

„Не зная какво ще е бъдещето, но всичко, което съм направил, си е струвало, защото то е плът от плътта ми и кръв от кръвта ми, то е от духа ми. Ако това нещо вълнува хората и ги подтиква към размисъл – аз съм щастлив”, заявява приживе режисьорът, припомнят от министерството.

Филмите му отдавна са излезли от кинолентата и са се превърнали в задължителни ориентири по пътя на следващите поколения в изкуството, казват още от Министерството на културата и изказват съболезнования на близките на Николай Волев.

Българската национална телевизия променя програмата си в памет на големия режисьор Николай Волев.

В неделя, 20 октомври, от 15:30 ч. БНТ 1 ще излъчи игралния филм “Да обичаш на инат”.

В събота, 19 октомври, от 20:30 ч. по БНТ 2 гледайте комедията “Господин за един ден”.

Поклон ред паметта му!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *