Представителката на Норвегия се оттегли от Евровизия, а кандидатът на Нидерландия е дисквалифициран

Няколко часа преди големия финал на Евровизия, норвежката представителка се оттегли в знак на протест с израелските действия в Газа. Певицата Алесандра Меле обясни решението си в днешно видео в „Инстаграм“, изтъквайки израелските действия в ивицата Газа. „Провежда се геноцид“, каза 21-годишната певица в англоезична публикация. Мотото на Евровизия „Обединени от музиката“ (“United by Music”) е причината да се занимавам с музика, посочва Меле. „Но в момента тези думи са просто празни думи.Певицата, която има и италиански корени, през 2023 г. класира Норвегия на пето място на Евровизия с “Queen of Kings”

Пред залата в Малмьо се наложи намеса на полицията, където беше организиран антиизраелски протест. Извършени са арести, а полицията е използвала лютив спрей срещу демонстранти.

За първи път в историята на Евровизия кандидат беше дисквалифициран по време на конкурса. Участието на Нидерландия беше прекратено. Срещу нидерландския изпълнител Йост Клайн е подадена жалба от служителка на Евровизия и шведската полиция е започнала разследване. Според Европейския съюз за радио и телевизия Йост Клайн е нарушил правилата на събитието и няма да бъде допуснат до финала. Така на сцената в Малмьо тази вечер излизат 25 изпълнители.