Президентът отказа да одобри кабинета на Горица Кожарева

Президентът Румен Радев отказа да одобри предложения от Горица Грънчарова-Кожарева кабинет.

“Положените от кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева усилия за съставяне на служебно правителство не съответстват на най-същественото условие за успешното изпълнение на този мандат, на което обърнах внимание и при неговото връчване – да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако г-н Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи, както гласеше днешното предложение на г-жа Грънчарова. Затова я призовах да помисли днес до 15:00 часа за друго предложение за този пост и да прецени дали за нея г-н Калин Стоянов е по-важен от това в България да има спокойствие и правителство и дали заради него тя е готова да поеме отговорност за потенциална конституционна криза.”. Това заяви президентът Румен Радев по повод предложения по-рано днес от кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева проектокабинет.
“След отказа на г-жа Грънчарова-Кожарева да се възползва от предоставената възможност няма да подпиша указ за назначаване на така предложеното служебно правителство и нейният ангажимент по съставянето му приключи. Утре клетва в парламента няма да има, изборите се отлагат за след 20 октомври, а настоящият служебен кабинет продължава да изпълнява своите задължения до съставянето на ново служебно правителство”, допълни Радев.
Президентът призовава народните представители да изпълнят своите задължения по попълването на „домовата книга“ с потенциални служебни министър-председатели, за да може пълноценно да изпълни своите задължения по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство. “От десетимата потенциални кандидати за министър-председател две позиции са вакантни, две са с изтекъл мандат, а при четиримата представители на Българската народна банка са налице усложнения, свързани и с европейското законодателство. Въпреки тези дефицити и усложнения, ще продължа да работя с потенциалните кандидати, които до момента отказват да заемат поста, за да ограничим задълбочаването на политическата криза.”, каза още държавният глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *