„Риголето“ за първи път на фестивала „Опера на светилището“

Фестивалът “Опера на светилището”, осъществяван за пети път от Държавна опера – Бургас, в чудесно партньорство с Община Приморско, тази година ще представи три заглавия от световната оперна съкровищница: “Риголето” от Джузепе Ведри – на 10 август, “Аида” от Верди – на 17 август, и “Кармен” от Жорж Бизе – на 24 август, с начален час на всички спектакли 20:30. Мистиката на Странджа планина, съчетана с вечните послания на класическите произведения, отново ще бъде предпоставка за магични незабравими преживявания.

Вечната история за прелъстяване, излъгани надежди, подмолност, проклятия и зловеща развръзка, вплетени в либретото на една от най-известните и обичани опери от Джузепе Верди – „Риголето“, ще оживее за първи път на сцената на тракийското светилище Бегликташ на 10 август от 20:30 часа – под звездния купол на Странджа планина. Вердиевият шедьовър ще бъде първото събитие от Петия фестивал „Опера на светилището“.

Под палката на  проф. д-р Григор Паликаров, който по традиция дирижира спектакли на Бургаската опера на магичното място, ще бъде представен музикално-сценичният разказ за гърбавия шут Риголето, единствената радост в семплия му живот – красивата му дъщеря Джилда, за оперирания от съвест Херцог, обединяващ образ на подлостта, както и за всички герои на трагичната приказка за излъганото доверие.

Персонажите на една от най-известните опери на Верди, към която самият композитор не е криел своите пристрастия, ще дарят публиката с разнопосочни преживявания – от възхита пред силата на чистата обич, погубена от бездушието, до трагичната безнадеждност на потъпканите наивни пориви. Присъстващите на откритата сцена на тракийското оброчище ще бъдат стоплени и емоционално разтърсени от тъжния сюжет. Неслучайно големият италиански композитор е заявявал, че ако се наложи да спаси само една от своите опери, би избрал именно “Риголето”. Задълбоченият режисьорски прочит на доц. д-р Александър Текелиев, разчитащ кодовете на човешката психика, доказва силата и посланието на тези думи.

Пораждащата силни емоции история ще бъде разказана от великолепен творчески и артистичен състав – чрез средствата на синкретичното оперно изкуство. Артистичният състав е забележителен и ще представи вълнуващата история по неподражаем начин!

Противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от забележителния баритон Марян Йованоски, солист на Националната опера на Северна Македония и на Държавна опера – Бургас. В ролята на Джилда в сряда влиза харизматичното сопрано Илина Михайлова /гост/, солист на Държавна опера – Варна и Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Тя ще се превъплъти отново – с професионализъм, усет към изграждането на персонажа и вокално майсторство, в образа на наивната девойка, живееща в своя малък мечтателен свят, откъснат от реалността. Срещайки изкусен прелъстител, в лицето на Херцога, тя попада в неговия демонски капан, който вещае сигурната й гибел.

В волята на Херцога на Мантуа, самодоволният безсъвестен прелъстител и бонвиван, влиза тенорът Валерий Георгиев, солист на Държавна опера – Варна и Държавна опера – Бургас. Емблематичната Ария на Херцога “La donna e mobile” в неговото вълнуващо изпълнение със сигурност ще бъде възторжено приета от публиката. Басът Делян Славов ще бъде респектиращ – и вокално, и като сценично присъствие, в ролята на наемния убиец Спарафучиле, за когото стойността на човешкия живот е нищо, в сравнение с няколко сребърника. Ярка, цветна, красива, шеметна, обаятелна и грабваща сетивата ще бъде прелестното мецосопрано Йоана Кадийска в ролята на Мадалена, сестрата на Спарафучиле, която, освен лекомислие, крие добро и състрадание в сърцето си. Впечатляващи и напълно споени с цялостното звучене на спектакъла на откритата сцена на Бегликташ ще бъдат: басът Костадин Мечков – като Граф Монтероне, който отправя проклятие, поразяващо виновните за неговата бащина болка; мецосопраното Калина Попова – въздействаща и женствена като Джованна, приближената прислужница на Джилда; сопраното Нона Кръстникова и басът Петър Тихолов – аристократични в образите на Графиня и Граф Чепрано; баритонът Йордан Христозов – като придворния Маруло, който живее в интригантския свят на висшето общество; тенорът Любомир Тодоров – в ролята на Матео Борса, също част от благородническата свита; сопраното Стефка Христозова – като Паж.

Режисьор на постановката, адаптирана за откритата сцена в Бегликташ, е Александър Текелиев, диригент на хора – Александър Чепанов, хореографията е на Галина Калчева, помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов, репетитор на балета – Марина Змеева-Маркова. В мащабния атрактивен спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас.

Билети – на касата на Операта, каса “Часовника”, в мрежите на Grabо – https://grabo.bg/burgas/operata-rigoleto-0srkq, Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-trakiyskoto-svetilishche-beglik-tash-primorsko-1410249/performance.html и пред Туристически информационен център – гр. Приморско.

Община Приморско организира транспорт до Бегликташ – в двете посоки, тръгване – в 19.30 ч. на 10 август /както и в датите на другите събития от фестивала – 17 и 24 август/, от паркинга на Общината в гр. Приморско. Цената е 7 лева /отиване и връщане/.

10 август 2024, 20:30, Тракийско светилище Беглик Tаш – Приморско

V ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ “ОПЕРА НА СВЕТИЛИЩЕТО” ’24

ОБЩИНА ПРИМОРСКО И ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС ПРЕДСТАВЯТ

РИГОЛЕТО

ОПЕРА В ТРИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ

Изпълнява се на италиански език със субтитри на български

Диригент – ГРИГОР ПАЛИКАРОВ

Режисьор – Александър Текелиев

Художник – Иван Попов

Диригент на хора – Александър Чепанов

Действащи лица и изпълнители:

Риголето – Марян Йованоски

Херцогът на Мантуа – Валерий Георгиев

Джилда – ИЛИНА МИХАЙЛОВА

Спарафучиле – Делян Славов

Мадалена – Йоана Кадийска

Джована – Калина Попова

Граф Монтероне – Костадин Мечков

Граф Чепрано – Петър Тихолов

Графиня Чепрано – Нона Кръстникова

Маруло – Йордан Христозов

Матео Борса – Любомир Тодоров

Паж – Стефка Христозова

Оркестър и хор на Държавна опера – Бургас

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *