Стрелба срещу Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се размина на косъм от смъртта, след като мъж на име Томас Матю Крукс (20 г.) стреля по него по време на предизборен митинг в град Бътлър, щата Пенсилвания, докато държеше реч на трибуната.

Един от куршумите мина на милиметри от главата му, засягайки дясното му ухо и предизвиквайки обилно кръвотечение. За щастие той не е пострадал сериозно заявиха от неговия щаб и службите за сигурност.

Самият Тръмп заяви, че е чул свистящ звук след започване на изстрелите, след което е усетил, че куршум прониква през горната част на дясното му ухо. Той благодари на Сикрет сървис и на органите на реда за бързата реакция.

Американските медии съобщават за един убит от публиката на митинга, а други двама се намират в болница в критично състояние.

Сикрет сървис, които охраняват всички настоящи и бивши президенти на САЩ, съобщиха, че стрелецът се е намирал на покрива на сграда, намираща се в съседство с митинга. Той е успял да произведе няколко изстрела, преди да бъде убит от снайперисти на службата. Според служителите на реда стрелбата се разследва като опит за покушение.

Българските политици коментираха  в социалните мрежи прострелването на кандидата на републиканците и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп по време на митинг в Пенсилвания.

Държавният глава Румен Радев осъди атаката. „Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва”, написа в Х президентът.

По-рано реакции имаше и от лидерите на някои парламентарно представени партии. Всички те изразиха възмущението си и осъдиха опита за покушение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *