48 -мият парламент не избра председател на първото си заседание

48-то Народно събрание не успя да избере председател на парламента след две процедури с по две повторни гласувания, създавайки безпрецедентна ситуация, предаде БНТ.

Четирима бяха първоначално номинираните за поста – Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от “Продължаваме промяната”, Петър Петров от “Възраждане” и Кристиан Вигенин от “БСП за България”.

На първото гласуване никой от кандидатите не успя да събере подкрепа на мнозинството присъстващи в зала. Затова се стигна до балотаж между номинираните, получили най-много гласове – Росен Желязков и Никола Минчев. И при повторното гласуване никой от кандидатите не получи подкрепата на мнозинството.

След втората почивка депутатите започнаха нова процедура за избор на председател. Кандидатите от четирима станаха – 5. ДПС издигнаха Йордан Цонев.

Последва ново гласуване – без резултат и без избран председател.

Утре в 10.00 часа НС отново ще се събере в опит да избере председател. Преди това председателите на парламентарните групи ще се съберат на председателски съвет в опит да потърсят изход от патовата ситуация.