6 партии са с отказ за регистрация за участие в изборите

cikОбщо документи за регистрация за участие в парламентарните избори на 4 април додадоха 31 партии и 8 коалиции.

ЦИК отказа регистрацията на 6 партии, 5 от тях са представили документите във вчерашния ден – 17 февруари, когато бе крайния срок за регистрация, и все още е приключила тяхната проверка. 2 коалиции също са в режим на незавършена проверка. От ЦИК уточниха, че въпреки незавършената до момента проверка, коалициите вероятно ще бъдат регистрирани, за разлика от партии, цитираКросс.

Партиите, които имат неприключила проверка и за които няма гаранция, че ще бъдат регистрирани, са „Директна демокрация”, „Нация”, „Чест”, „Нова демокрация”, „Свобода”, изброи още Димитров и направи уточнението, че трябва да се изчакат числата от ГРАО. Всяка партия трябва да представи подписка с минимум 2500 подписа.

Съмнения няма, просто партиите и двете коалиции са си подали документите във вчерашния ден и техните подписки все още не са проверени, уточни Таня Цанева и добави:

ЦИК отказа регистрацията на 6 партии поради това, че не са изпълнени условия от Изборния кодекс, а именно липсват документи, има непълноти, подписките не са представени в електронен вариант. За тях можем да твърдим, че ЦИК се е произнесла с решение за отказа и имат 3-дневен срок да обжалват.

Партиите с отказ са „България на труда и разума”, партия „Национално движение за стабилност и възход – НДСВ”, партия „Бригада”, движение „Напред България”, партия „Съюз за отечеството” и партия „Средна европейска класа”.

Жалбите и сигналите към днешна дата са 24 жалби, които чрез ЦИК са внесени във ВАС, основно жалбите са от партия „Атака”. По отношение на жалба, в която се твърдеше, че са ощетени наблюдатели, застъпници, представители на партии да реализират видеонаблюдение, Административен съд -София град се произнесе с решение, с което остави без разглеждане и прекрати производството по тази жалба. Мотивите на съда са, че застъпници, наблюдатели и представители на партии, коалиции и ИК, не са лишени от възможност от видеозаснемане, тъй като не е налице засягане на техните права, тъй като такива права не съществуват за такава категория лица, добави Цанева.