БЗНС отбеляза 115-та си годишнина в компанията на коалиционните си партньори

Една от най-старите партии в страната – Български земеделски народен съюз отбеляза 115 години от своето създаване. БЗНС и коалиционните партньори от Реформаторския блок поднесоха венци и цветя пред паметника на Александър Стамболийски в Морската градина.

„ На днешния ден пожелавам на всички реформатори и земеделци да работят заедно за една по-добра държава и по-добро бъдеще”, каза областният координатор на БЗНС – Бургас Дойчо Дойчев.

Дойчев в компанията на областния секретар на СДС Тошко Иванов, председателя на ДСБ-Бургас Георги Митев и общинския председател на ДБГ Живко Табаков разрязаха тортата за годишнината на партията и вдигнаха наздравица.

„Днес, като част от Реформаторския блок, БЗНС отново носи отговорност за управлението на страната. Може би малко хора знаят, че освен сегашния ни министър Николай Ненчев и някои от най-изтъкнатите ни председатели, като Александър Стамболийски и Константин Муравиев също са били военни министри. Разбира се историята ги е запомнила повече, като министър – председатели на България”, добави Дойчев.

БЗНС е учреден на 28 декември 1899 г. в Плевен. Там земеделският съюз се ражда, като политическа партия. Първият ръководител на партията е Янко Забунов, след него поста поема видният общественик Александър Стамболийски, който става военен министър, а след това и министър –председател. Сред бележитите българи, които са заставали начело на БЗНС, са още: Константин Муравиев, Райко Даскалов, Никола Петков, Милан Дренчев и Г. М. Димитров. Днес председател на БЗНС е Николай Ненчев.