Ловчанският митрополит Гавриил ще донесе Благодатния огън от Йерусалим

Тайнството на Благодатния огън на Велика Събота е неразгадано. Единствените, които могат да получат небесния огън, са православните, те го предават на другите християнски вероизповедания. При слизането на Благодатния огън в параклиса е само Ерусалимският патриарх. Той запалва снопчета от свещи, които изнася на поклонниците. Този огън не излъчва топлина и не изгаря в първите минути след запалването.

В храмовете в цялата страна ще бъде разпространен Благодатният огън, донесен от Божи гроб от Ловчанския митрополит Гавриил. Той замина рано тази сутрин с правителствения самолет. Довечера самолетът на църковно-държавната делегация ще кацне в София, откъдето свещениците ще вземат благодатния огън и ще го разнесат в митрополиите си.

Митрополит Гавриил ще отслужи Светата литургия за Възкресение Христово в храма „Света Троица” в Ловеч.

Негово Високопреподобие архимандрит Висарион – архиерейският наместник на Смолянска духовна околия, ще донесе благодатния огън в катедралния храм „Свети Висарион Смоленски” в Смолян в 22 часа.

Благодатният огън ще бъде занесен и в крепостта Царевец, където жители и гости на Велико Търново ще посрещнат Възкресение Христово на открито. Митрополията и Общината организират и тази година празнично богослужение в крепостта на средновековните български патриарси и владетели.

Портите на крепостта Царевец ще бъдат отворени в 22.30 ч., а час по-късно ще започне пасхалното богослужение пред възстановената патриаршеска църква „Възнесение Господне”. Ще го води великотърновският митрополит Григорий.

Не случайно поемаме огромен риск, защото, съгласете се, в полунощ да караме хората да се качат по тези скали, не е малък риск. Ние го правим за самочувствието на българите, да се възползваме от историческото място, за да кажем благословението и „Христос Воскресе” оттам.

Благодатният огън ще бъде донесен в средновековната крепост под звуците на камбани, районът ще бъде осветен от 600 факли. На дошлите на Царевец ще бъдат раздадени великденски яйца и козунаци.

Благодатният огън ще бъде занесен в Русе около 21 ч. довечера от отец Йоан, който ще го вземе от румънския град Гюргево, за да не закъснее за богослужението, ако дойде в София. Русенският митрополит Наум разказва: „Ние винаги поддържаме много добри отношения с Румънската православна църква, с Негово блаженство Патриарх Даниел, с митрополитите, с епископите на църквата. Тъй като Букурещ е само на 60 км, а София – на 350 км, има тази традиция, от нас да ходят представители на БПЦ, вече за седма-осма година, но тъй като имаме вече забавяне, обикновено е добре да имаме огъня преди началото на пасхалното богослужение. Светият синод е благословил тези, които нямат възможност, да изпратят представители в София и най-вече няма да има възможност да се върнат обратно по епархиите, там, където позволяват нещата – да го вземем или от Румъния, или от Гърция.

В Бургас празничната великденска литургия ще бъде отслужена тази вечер от сливенския митрополит Йоаникий в храм „Свети Йоан Рилски”. Пасхалната служба, която ще се предава на три видеостени пред църквата, ще бъде там, тъй като централният храм „Свети Свети Кирил и Методий” е затворен за ремонт.

За повече любов и смирение призова сливенският митрополит Йоаникий: „Когато в душата царува любовта, тогава всичко в живота е спокойно. Затова нека молим възкръсналия Христос да ни подкрепи, та да бъдем повече любвеобилни, повече снизходителни, повече благи, за да може да бъдем спокойни в този живот, а наградата ще бъде от възкръсналия Господ”.