Започна процесът за трагедията, при която загинаха двама бургаски полицаи

В Бургаския окръжен съд започна разпоредителното заседание срещу Омар Аднан, който се заби  с автобус в патрулка и отне живота на двамата бургаски полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев  Полицаите бяха  от Първо РУ-Бургас: Атанас Панайотов Градев, командир на отделение в Сектор “Охранителна полиция” и Йордан Радостинов Илиев, старши полицай в Сектор “Охранителна полиция”.

Омар Аднан е шофирал автобуса, пълен с мигранти, с който помете патрулната кола на кръстовище “Трапезица” на 25 август 2022 година. Автобусът се е движил с превишена скорост – от около 78 км/ч, и при подадени сигнали за спиране от контролните органи, той не се е подчинил, а продължил движението си, като навлязъл в кръговото кръстовище, в резултат на което предизвикал катастрофата и умишлено причинил смъртта на двамата униформени. Случаят е особено тежък.Омар Аднан вече има една наложена присъда. Тя е от 4 години и 10 месеца затвор за трафик на бежанци.

Преди  днешното заседанието прокурор Димитър Узунов заяви, че установените факти по време на разследването водят до категоричен извод за умишлено извършване на престъплението. “В хода на съденото следствие ще бъдат изяснени фактите, които водят до този извод. По отношение на най-тежката квалификация, че деянието представлява особено тежък случай, също са налице факти и обстоятелства. Прокуратурата се постара да изясни всички факти от момента на влизането на обвиняемия на територията на България до момента на престъплението. Предвиденото по закон наказание е от 15 до 20 години, или доживотен затвор. Особено тежкият случай се доказва от много факти,  събрани в хода на производството. Беше установено по несъмнен начин, че извършителят на това тежко престъпление е пълнолетен“, каза прокурор Узунов.

Защитникът на подсъдимия адв. Калин Янев, коментира преди началото на заседанието, че престъплението е извършено по невнимание, а не умишлено. “Клиентът ми признава вината си и изпразява съжаление. Но оспорваме квалификацията на деянието. Клиентът ми не е искал да причини смъртта на двамата полицаи, той прави спасителна маневра надясно, за да избегне съприкосновението с полицейския автомобил, което изключва умисъл. Не е спрял, бил е под стрес да не го убият.”, посочи той и поиска в съда да бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица по случая (111 свидетели и 19 вещи лица).

Адвокатите на загиналите полицаи настояват обвинението да остане каквото е към момента – за умишлено убийство и ще настояват за най-тежката мярка доживотен затвор
“Прокуратурата е преценила, че престъплението е умишлено, внесен е такъв обвинителен акт. Ние ще защитаваме тази теза до края на съдебния процес. Настояваме за максимално сурово наказание, предвидено по закон. Няма по-тежко престъпление от това да убиеш двама полицаи, които изпълняват служебния си дълг, съвсем умишлено и хладнокръвно“, заяви адвокат Петър Димитров, представляващи близките на загиналия полицай Атанас Градев.