В сила влиза европейският законодателен акт за изкуствения интелект

Днес влиза в сила Европейският законодателен акт за изкуствения интелект — първият в света всеобхватен регламент относно изкуствения интелект. Законодателният акт за ИИ има за цел да гарантира, че ИИ, разработен и използван в ЕС, е надежден, с гаранции за защита на основните права на хората. Регламентът има за цел да се създаде хармонизиран вътрешен пазар за ИИ в ЕС, като се насърчава внедряването на тази технология и се създава благоприятна среда за иновации и инвестиции.

Със Законодателния акт за изкуствения интелект се въвежда далновидно определение за ИИ, основано на безопасността на продуктите и основан на риска подход в ЕС. Държавите членки разполагат със срок до 2 август 2025 г. да определят национални компетентни органи, които ще наблюдават прилагането на правилата за системите с ИИ и ще извършват дейности по надзор на пазара. По-голямата част от правилата на Акта за ИИ ще започнат да се прилагат на 2 август 2026 г.

За да се преодолее преходният период преди пълното прилагане, Комисията изработи Пакта за ИИ. С тази инициатива разработчиците на ИИ се приканват доброволно да приемат ключови задължения по Законодателния акт за ИИ преди законоустановените срокове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *