Президентът говори за това какво отблъсква гражданите от изборните урни и политиката

Състоя се  среща при президента за купения вот  с представителите и ръководителите на отговорните институции, Централната избирателна комисия и главният прокурор”. Ето какво каза президентът Румен Радев по повод доверието в изборния процес:

„Нищо не отблъсква повече гражданите от изборните урни и политиката, както гледката в парламента на представители на купения вот, които се разпореждат със съдбата на обществото. Българите очакват борбата с това явление да не се свежда само до дилърите на гласове, а да се обърне внимание и на тези, които се ползват от техните услуги и раздават парите.

В обществото ни има изобилие от информация за действия, които най-общо могат да се сведат до купуване на вот за предстоящите избори, като сигнали постъпват и в президентската институция. Появиха се характерни имена и прякори, злощастно известни от недалечното минало. Тези практики дискредитират не само идеята за демокрацията, но и делегитимират самите институции още преди да са избрани. Затова нито един сигнал за купен вот не следва да бъде оставен без убедителен отговор. Самият факт, че гражданското общество вече се надига, започва да събира, обобщава и представя информация на институциите, означава, че гражданската търпимост по отношение на честността на вота явно достига предела си.

Нито политическата криза ще намери своето решение, нито ще имаме правителство и парламент с достатъчна легитимност и „срок на годност“, докато не се повиши избирателната активност. Това обаче изисква изграждането на доверие към изборния процес. Изисква убедителни действия от всяка институция, която има отношение към провеждането на изборите, така че не само в следващото Народно събрание, а и в никой български парламент да не влизат представители на купения и контролиран вот.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *