„Toска“ с изключителен артистичен каст в четвъртък

На 11 юли от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Приморския парк на Бургас ще бъде разказана трагичната история за пагубна страст, съдбовна любов, разтърсващи чувства, красива музика, трагична развръзка със спектакъла на музикално-драматичния шедьовър от Джакомо Пучини „Тоска“. Във вторник на откритата сцена ще се представи превъзходен солистичен състав, първокласни диригент, оркестър и хор.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024, реализирани успешно за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас. Тази година световната културна общественост отбелязва 100-годишнината от земната кончина на гениалния италиански композитор Джакомо Пучини. Бургаският културен институт я отбеляза с мащабна гала „Вива Пучини“ през м. април в залата на Операта, под палката на Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе. На 11 април предстои отново значимо събитие под знака на тази годишнина.

На сцената на Летния театър на 11 юли, четвъртък, ще звучи красива музика, чрез която ще бъдат представени драматични страсти, изграждащи трагичния сюжет на „Тоска“ в  – с антагонистичните проявления на любовта, със силата на чистите чувства, противостоящи на коварството и подмолните планове.

Под диригентството на Иван Кожухаров, почетен гражданин на Бургас, ще бъде разказана една тъжна история с фатален край – апотеоз на истинските чувства и непредадено достойнство. Именитият български диригент със световна кариера изработва – вещо, с много отдаденост и безкомпромисен професионализъм, всеки детайл от изумителната Пучиниева партитура, за да бъде представен завършен музикално‐артистично‐естетичен продукт – с душа и заряд. Великолепно звучащ е оркестърът под неговата палка, със забелжително изградена динамика, следваща логиката на драматургичната линия, и осезаемо отношение към посланията на изумителната музика на Пучини.

Изключителни ще бъдат солистите на „Тоска“, вплели емоционалната сила на гласовете си в единен поток от въздействаща красота. Хорът и оркестърът ще допълнят цялостното внушение за трагична обреченост – чрез блестящо изградена динамика и смислово‐емоционални амплитуди. Красивата мелодика на Пучиниевата музика ще бъде “разлистена” – фраза по фраза, втъкала органично посланията на драматичната история с фатален финал. Вълната на чувствата в спектакъла преминава и плавно, и на тласъци, следващи логическата линия, достигайки до присъстващите – чрез вложената в звука енергия. Хорът – и на сцена, и зад завеса, звучи напълно слят с цялостната драматургична линия, извайвайки монолитния облик на историята, която, макар и случваща се в рамките на няколко дена, носи всички нюанси на дълбокия психологизъм.

В ролята на красивата, горда и отстояваща силата на чувствата си примадона Флория Тоска на 11 юли бургаската публика и гостите на града ще имат удоволствието да видят и чуят изключителното лирико-драматично сопрано Йоана Железчева. Тоска е нова роля за великолепното сопрано – след блестящия си дебют през м. декември 2022 г., на сцената на Бургаската опера, тя бе неотразима, както винаги, и в новото си артистично амплоа по време на миналогодишните Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“, също под диригентската палка на Иван Кожухаров. Тя съумя да вдъхне живот и емоционална сила на емблематичния за оперното творчество женски образ, коронен за световни прими като Мария Калас и Райна Кабаиванска, и на бургаска сцена Не е преувеличено, че именно Тоска се очертава да се утвърди като най‐силните образи, изградени от Железчева, която сякаш отваря нови пространства с неподражаемия си тембър, и в тях рисува чрез нюансните проявления на гласа си. Блестящото сопрано отново ще докаже класата си – като ярко сценично присъствие, емоционално сливане с образа, претворен чрез цялата дълбочина на нейната артистична същност, чрез брилянтно изградените нюанси на драматичния персонаж, с целия спектър на чувствата – от нежния копнеж до трагиката на фаталния избор. Филигранно изградена динамика и красота в извайването на фразите, богата темброва палитра и финес, съчетан с необикновена сила – истинска Тоска, въплътена в звук и цялостен образ.

Първокласен е целият солистичен състав, който ще представи драматичния сюжет на „Тоска“ в петък. Под палката на главния диригент на Бургаскатао опера Иван Кожухаров, на сцената в Приморския парк в четвъртък излизат: в образа на художника Марио Каварадоси, любимият на Тоска, влиза тенорът Даниел Дамянов, солист на Софийската опера и Държавна опера – Бургас, който в края на м. май бе вълнуващ Канио в друг оперен шедьовър – „Палячи“ от Руджеро Леонкавало, който е бил съвременник и приятел на Пучини, а месец преди това – впечатляващ Самсон в операта от Камий Сенс-Санс „Самсон и Далила“, в партньорство с изтъкнатото мецосопрано Даниела Дякова. Марио Каварадоси е със свободен дух, но пленено от любов сърце – двамата влюбени са свързвани от красива любов, белязана с трагичност и обреченост. Очаква се двамата изтъкнати певци да влязат в сценично съзвучие и да пресъздават динамиката на чувствата и трагичните отблясъци на красотата на тяхната обречена любов. А знаменитата Ария на Каварадоси в трето действие, която винаги, неизменно, вълнува, отново ще бъде чакан и емоционален акцент на оперната вечер във вторник.

В образа на безмилостния и неумолим в жестокостта си Барон Скарпия ще се превъплъти именитият баритон Марян Йованоски, солист на Националната опера на Република Северна Македония и Държавна опера – Бургас. Той е безапелационно убедителен в изграждането на образа на безскрупулен злодей, който заплаща с живота си своята подлост, подплатена с егоцентризъм и коварство. Марян Йованоски е не само въздействащ – като палитра от артистични нюанси, но и с тембровото богатство и прекрасно овладения си глас.

Като избягалия затворник Чезаре Анджелоти и бивш консул на някогашната свободна Римска република на сцената излиза басът Диман Панчев, който представя образа убедително и с емоционална дълбочина. Чудесен е целият артистичен състав – в образите на Клисаря и Тъмничаря влиза Костадин Мечков, бас, Сполета, полицейски агент, ще бъде тенорът Яни Николов, Шароне – басът Петър Тихолов, Тъмничар – Иван Грозев, Овчарче –  Стефка Христозова. В спектакъла участват оркестърът и хорът на Държавна опера – Бургас, както и прекрасните певци от Детски хор “Милка Стоева”.

Режисурата на „Тоска“ е на доц. д-р Александър Текелиев – като постановъчните търсения акцентират върху дълбокото изследване на човешките действия, причините, пораждащи съдбовните решения, както и силата на вътрешните ни избори. Диригент на хоровия състав е Александър Чепанов, концертмайстор – Ваня Златева.

Роматичната сюжетна линия на „Тоска“ е разтърсваща с трагичната си развръзка. Историята е на двама влюбени – красивата, дръзка, горяща от обич и страст Флория Тоска и талантливият художник Марио Каварадоси – със свободен дух, но пленено от любов сърце. Две души, дръзнали да се противопоставят на жестоките правила на един суров свят. Тяхната чиста обич е под жестоката сянка на властния злодей, от когото цял Рим трепери – Барон Скарпия, шеф на Полицията във Вечния град. Синхронично на сценичното действие и сюжетната логика, се редуват и сценичните ефекти – видеомапинг, пресъздаващ различни етапи от драматичните преживявания на героите и символиката на страданието, както и осветлението, подсилващо емоционалния резонанс, породен от трагичните събития.

Очаква се спектакълът на „Тоска“ да бъде истинско културно събитие през летния сезон за морския град – и като качество, и като сила на емоционалния заряд, като операта от Пучини няма да бъде просто представена, изпята, изиграна, а почувствана и съпреживяна.  Публиката ще бъде посветена в тайнство, в което се съдържат измеренията на най‐чистите параметри на Любовта и Саможертвата, проследявайки драматичната линия на сюжета, разкриващ съвсем кратък отрязък от време за героите, но съдържащ целия спектър на преживявания, разтърсващи с трагичната си развръзка. Едва ли съществува човек, който да не бъде развълнуван от драмата на две души, дръзнали да се противопоставят на жестоките канони на един суров свят.

Билети за „Тоска“ – на касата на Операта /работно време: 10 – 18 ч., почивка – 14 – 14.30 ч.; Билетен център “Часовника”/работи в събота и неделя, в неделя – само за билети на събитията на Операта/, в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/operata-toska-05tbg и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1424238/performance.html, както и на място – на касата на Летния театър – след 18.30 часа в деня на спектакъла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *