Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски

Ахмед Доган призова за оставката на Делян Пеевски в писмо до членовете на ДПС, изпратено до медиите. Доган пише, че в Движението има опит за вътрешнопартиен преврат, „за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията”.

Последва отговор, също под формата на писмо, от председателя на ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че никой не може да спре новото начало. Продължаваме с екипа ми, с изпълнението на ангажиментите си, за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората, написа Пеевски.

“Доган е пределно ясен, без недомлъвки. Колективните органи ще се съберат в следващите дни, всеки член ще вземе отношение и ще се вземат съответните решения”, заяви преди днешното заседание на парламента председателят на ДПС Джевдет Чакъров. По думите му Доган казва каква е ситуацията в партията.

На въпрос дали Делян Пеевски ще бъде изключен Джевдет Чакъров коментира: “Колективните органи ще заседават, предполагам с участието на почетния председател, и ще вземат решение”.

“Позицията е ясна, има устав. Кой ще вземе вторият мандат ще бъде обсъдено от нашата политическа сила, ще положим всички усилия да бъде съставено редовно правителство. Страната е в политическа криза, призовавам за разум и останалите партии. ДПС е преживявало много такива моменти, не бива да има разцепление в ДПС”, каза още Джевдет Чакъров.

В кулоарите на парламента той отбеляза, че почти всички структури в страната застават зад призива на Доган.

В парламента зам.-председателят на НС Росица Кирова обяви, че са изключени депутати от ДПС. Това е станало след заседание на народните представители на ДПС, проведено на 11 юли. Променен е съставът на парламентарната група. Изключени са 17 депутати.

Ето и кои са те:

1.Ализан Яхова
2.Анджей Веселинов Джандев
3.Валентин Тончев
4.Джевдет Чакъров
5.Едис Даудов
6.Ердуан Мехмед,
7.Ешереф Ешереф,
8.Левен Мемиш,
9. Марио Рангелов,
10. Мехмед Салим,
11.Павлин Кръстев,
12. Севим Али,
13. Тимур Халилов,
14. Фатме Рамадан,
15. Фабибе Расим,
16, Хайри Садъков
17. Юсеин Вейселов

Всички те гласуваха “против” проектокабинета на ГЕРБ-СДС с номиниран за министър-председател Росен Желязков. Преди дни ДПС изключи и още трима депутати – Рамадан Аталай, Айсел Руфад и Джейхан Ибрямов. Парламентарната група на ДПС в 50-о НС се състоеше от 36 народни представители. Понастоящем са изключени 20 депутати. Така парламентарната група на ДПС остава с 16 депутати в НС. Според Конституцията ДПС става четвърта политическа сила и при това положение няма как да вземе втория мандат.

Източник : Кросс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *