Вигенин: Ще положим всички усилия да има правителство

„Като мандатоносител ще положим всички усилия правителство да има, доколкото зависи от нас. Предстои Националният съвет на БСП да се произнесе по това как действаме и какво ще правим с този мандат. В никакъв случай няма да върнем папката предварително, защото третият мандат е последен шанс в рамките на този парламент – в  условията на криза, инфлация, война, България да има правителство и тази възможност трябва да бъде използвана по-най-добрият начин.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в предаването „120 минути“ по БТВ.

По думите на социалиста левицата ще опита да извади на преден план общото между партиите и ще остави встрани разделителните линии: „Ще говорим за политики, които сме идентифицирали, като възможно подкрепени от всички или поне от мнозинството, а останалите ще оставим за следваща стъпка, за да видим какво по тях би могло да бъде направено“, каза Кристиан Вигенин.

„Принципният и важен въпрос е да се получат гаранции, че достатъчно формации желаят да има правителство – това, когато стане ясно ще свали политическото напрежение в парламента и ще се отвори възможността за създаване на кабинет“, заяви Вигенин.

Според него въпросите относно политиките, формата, под която да бъде съставено правителство, както и срокът за хоризонт на действие на едно такова правителство, трябва да бъдат изяснени в разговори с останалите политически формации на следващия етап.

Заместник-председателят на БСП заяви, че между левицата и политиките на служебното правителство има ключови разминавания: „Те са свързани с това, че не беше предложен бюджет. С това, че не беше дадена възможност доходите да бъдат увеличени така, както искахме. Със самолетите – втората партида, с военната помощ за Украйна – това са доста ключови неща. Не смятам, че на нас може да се гледа като партия, която би продължила тази политика. По-скоро смятам, че едно правителство, подкрепено в рамките на това НС, ще трябва да коригира не малко от тези политики“, заяви народният представител от левицата.

Вигенин заяви, че процесът по връчването на мандатите се е разтегнал достатъчно във времето, а БСП няма допълнително да забавя хода на събитията. „Достатъчно време се забавихме, няма нужда ние допълнително да бавим нещата, но нека не бъдем поставяни под натиск за часове да решим тези въпроси“, каза той.

„Ако се окаже, че едни следващи избори не само няма да променят картината, а само ще я влошат, нека всеки да си припомни, че представлява граждани. Тези граждани имат нужда от стабилност, която да гарантира, че България ще минава уверено през кризите, от ясна политика, от нов бюджет. Не бива партийните сметки да надделяват над националния интерес. За БСП националният интерес стои на първо място“, заключи Кристиан Вигенин.