В Шенген сме по въздух и море

Решението за приемане на България в шенгенското пространство по въздушни и морски граници официално влиза в сила от 31 март.

Така проверките на лица на вътрешните въздушни и морски граници с и между България и Румъния се премахват и разпоредбите на достиженията на правото от Шенген се прилагат за България и за Румъния, както помежду им, така и в отношенията им останалите държави в шенгенското пространство. А това са Белгия, Чехия, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия и Швеция, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. В решението от 30 декември 2023 г. се казва, че „Съветът ще се стреми да вземе решение за премахване на проверките на лица на вътрешните сухопътни граници”, се посочва още в решението и се допълва, че то трябва да бъде взето с единодушие.

След 31 март ще настъпят промени и по отношение на пасажерските и търговски кораби, пристигащи у нас, съобщава Кросс. Пасажерите на кораби, които пристигат от Шенгенска страна няма подлежат на гранична проверка.

При пристигане на пасажерски кораб от Истанбул обаче всички пасажери ще преминават през контрол. Корабите от трети страни ще трябва да акостират на пасажерските терминали по българското Черноморско крайбрежие, които се намират в Бургас, Варна и Несебър.

Ще има промяна и при проверките на плавателните съдове за спорт, туризъм и развлечение в това число и яхтите. Когато яхта идва от шенгенското пространство, тя няма да подлежи на гранична проверка. За тези от трети страни както и досега следва да се явят на ГКПП за проверка. Останалите ще могат да акостират в яхтените пристанища.

Граничните власти ще прилагат метода за анализ на риска за всички плавателни съдове, които влизат в български териториални води.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *