Евробарометър: 80 % от европейците одобряват икономическите санкции срещу Русия

Публикуваното днес експресно проучване на Евробарометър във всички държави — членки на ЕС, показва широк консенсус сред европейските граждани в полза на реакцията на ЕС на руското нахлуване в Украйна.

Мнозинството от европейците смятат, че от началото на войната ЕС е демонстрирал солидарност (/images/blocked.gif?url=79 %) и е бил единен (63 %) и бърз (58 %) в реакцията си.

Анкетираните одобряват в голяма степен непоколебимата подкрепа за Украйна и за нейния народ. По-специално над девет от всеки десет анкетирани (93 %) одобряват предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната. 88 % от европейците подкрепят идеята за прием в ЕС на хора, бягащи от войната. 80 % одобряват предоставената на Украйна финансова подкрепа.

Подкрепата за санкциите, наложени на Русия след нейното военно нападение срещу Украйна, е много висока. По-голямата част от европейците (80 %) одобряват икономическите санкции срещу Русия. 79 % от европейците одобряват прибягването до санкции срещу руските олигарси с цел налагане на ясни икономически и политически последици на политическия елит на Русия, отговорен за нахлуването.

Две трети от европейците (67 %) подкрепят това, че ЕС финансира закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. Освен това 75 % считат, че войната в Украйна показва, че се „нуждаем от засилено военно сътрудничество в рамките на ЕС“.