Започна строителството на пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“ за 22 милиона лева

С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия – обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна,  община Приморско. Както традицията повелява, областният управител проф. Мария Нейкова и кметът на с. Ясна поляна Георги Георгиев счупиха бутилка шампанско в строителната техника и пожелаха безаварийна работа и успешно завършване на така важния за Южното Черноморие и други населени места водопречиствателен обект. В земята беше вграден и камък, за да е здрав и устойчив градежът.

На събитието присъстваха народни представители от Бургаска област, кметовете на общините Приморско, Царево и Средец, чиито населени места се водоснабдяват от язовир Ясна поляна, общински съветници, ръководствата на фирмата изпълнител „Хидрострой“ и на подизпълнителя „Инфраструктурни системи“, на строителния и авторския надзор, главният инженер на ВиК-Бургас и др.

За изграждането на новата пречиствателна станция с Решение на Министерски съвет са осигурени малко над 22 милиона лева – средства, одобрени от служебното правителство на Гълъб Донев през 2023 г. Обектът е със срок на изпълнение 10 месеца. Ще бъдат изградени три главни обекта – Помпена станция за утаени води и тласкател до самопромиващи се филтри; Самопромиващи се филтри и Помпена станция за пречистени води и тласкател до шахти. Техническият проект включва и изграждането на удароубивателна шахта, шахта дебитомер, разпределителна шахта и шахта въздушник. Пречистването на водата ще става чрез гравитация, а не чрез използването на енергия. Експлоатационният живот на новата пречиствателна станция е 50 години и ще обезпечава необходимото и безпроблемно водоподаване на качествена питейна вода по Южното Черноморие и на община Средец, която е една от най-големите в страната по територия. Така ще се разреши един дългогодишен и обществено значим  проблем. Така се гарантира и устойчив туристически сезон в общините Созопол, Приморско и Царево.

„Когато информирах служебното правителство тогава за критичното състояние на пречиствателната станция, което не само реално поставяше пред провал бъдещето в основния поминък по Южното Черноморие – туризма, но и обрича над 40 000 души, постоянно живеещи там – на безводие, получих безапелационна подкрепа и последваха реални действия на Министерски съвет за осигуряване срочно на необходимите средства. Това е приоритетен за мен проект като областен управител на Бургас и съм щастлива, че мога да дам старт за реализацията му. Труден беше пътят до тук, но успяхме. Благодаря на всички вас, че днес споделяте с мен този важен момент“, каза на откриването областният управител проф. Мария Нейкова и допълни, че целият екип, ангажиран със строителството и надзора на обекта, могат да разчитат на съдействие от страна на Областна администрация Бургас.

Констатираното лошо техническо и експлоатационно състояние на пречиствателната станция към язовир „Ясна поляна“ наложи спешно да се търси финансиране и да се пристъпи към възлагане на обществени поръчки за двата етапа: първият – укрепване на старото съоръжение, за да не се налага спиране на водата през летния сезон и вторият – изграждането на новото пречиствателно съоръжение. Спешността на ремонтно-укрепителните дейности се наложи заради силно амортизираната конструкция на съоръжението, изградено пред 1973 г, и наближаващият край на експлоатационния му живот. Обект „Временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир „Ясна поляна“ приключи миналата година и само той беше на стойност 589 000 с ДДС. Основният изпълнител на обекта „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ (което всъщност е изграждането на новата пречиствателна станция) – фирма „Хидрострой“ АД заяви, че компромис с качеството няма да се прави и всички материали ще отговорят на спецификациите на проекта. Стриктно ще се спазва вече утвърденият линеен график.

Максимална защита на обществения интерес, гарантирано водоснабдяване с вода, отговаряща на действащите стандарти, качествено и по график изпълнение на обекта, са приоритети както на възложителя – областния управител на област Бургас, така и на фирмата изпълнител „Хидрострой“ АД, и на подизпълнителя „Инфраструктурни системи“. Крайна цел на всички е гарантираното безпроблемно водоподаване в дългосрочен период за населението и туристите в общините Созопол, Приморско, Царево и Средец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *