Мащабна оперна гала „Вива Пучини“ в петък в Опера Бургас

В петъчната вечер на 5 април от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас солистите, оркестърът и хоровият състав на Бургаската опера ще изпълнят едни от най-известните арии, дуети, ансамбли и хорове из творчеството на великия италиански композитор Джакомо Пучини. Сопраните Йоана Железчева, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, тенорите Андрея Мирчев, Влаерий Георгиев и Яни Николов, баритонът Валери Турманов и басът Делян Славов ще представят на сцената на Бургаската опера емблематични Пучиниеви шедьоври, познати и обичани от почитателите на класическата музика, а и на по-широката аудитория. Диригент на  хоровия състав, който ще внесе мащабно звучене и нюанси на драматизъм, характерен за творчеството на Пучини, е Алексаднър Чепанов, концертмайстор – Ваня Златева. Оперната гала е посветена на  165 години от рождението и 100 години от земната кончина на великия италиански композитор Джакомо Пучини.

В началото на м. февруари т. год. съставът на Бургаската опера гостува в Разград и Шумен с един от всепризнатите шедьоври от Джакомо Пучини – „Мадам Бътерфлай“, съответно – с Нона Кръстникова и Йоана Железчева в ролята на известната гейша с трагична съдба, под палката на големия български диригент, почетен гражданин на Бургас – Иван Кожухаров.

Зад диригентския пулт на оперната гала „Вива Пучини“ в петък застава маестро Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе.

Димитър Косев е роден в град Русе през 1992 година. Младият диригент и пианист е възпитаник на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. Веднага след завършване на средното си образование е приет в Prayner Konservatorium – Виена, Австрия, със специалност Дирижиране и пиано. През 2014 година, на 21-годишна възраст, завършва Консерваторията с пълно отличие. Младият диригент има внушителна творческа биография, носител е на престижното отличие за принос към българската култура и изкуство “Златно перо” за 2019 г., на приза „Млад музикант на годината“ за 2020, присъдена от БНР, както и на редица престижни международни и национални награди. Бургаската публика познава маестро Косев от концерта на Мариана Попова с оркестъра на Държавна опера – Бургас – по време на Бургаските музикални празници 2021 г. През м. ноември 2023 г. младият диригент бе запомнящ се зад пулта в Моцартовия шедьовър „Дон Жуан“. След спектакъла музикантите признаха, че въпреки тричасовото свирене на нелеката партитура, не са почувствали умора, като оркестърът звучеше изключително балансирано, с адекватна на действието динамика. В края на м. февруари т. год. той дирижира с голям успех пред многобройна публика и оперетата от Йохан Щраус-син „Прилепът“, когато в главните роли бяха: Еделина Кънева /гост/, Марчо Апостолов /гост/, Мария Цветкова-Маджарова, Йордан Христозов и др.

В богатата програма на оперната гала „Вива Пучини!“, посветена на двете годишнини, ще прозвучат:

Интермецо от операта „Манон Леско“, в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас,  Ария на Манон „Sola perduta abbandonata от същата опера ще бъде представена от сопраното Нона Кръстникова. Тя ще изпълни и ансамбъл – Финал на III действие из операта „Бохеми“, заедно с Мария Цвекова-Маджарова, Яни Николов и Валери Турманов.

Йоана Железчева, сопран, ще изпълни Ария на Чо-чо сам – „Un bel di vedremo” от II действие на операта „Мадам Бътерфлай“, Ария на Тоска и Дует на Тоска и Каварадоси из I действие на операта „Тоска“, заедно с тенора Валерий Георгиев, и Ария на Принцеса Турандот из едноименната опера. Сопраното Мария Цветкова-Маджарова ще изпълни Финал на I действие от операта „Турандот“, заедно с тенора Валерий Георгиев, Любомир Тодоров и Милен Динолов, баритона Валери Турманов, баса Делян Славов и хоровия състав на Бургаската опера.

В програмата на оперната гала „Вива Пучини“ ще прозвучат още: Ария на Пиркентон от III действие на операта „Мадам Бътерфлай“, в изпълнение на тенора Яни Николов, ансмабълът „La morte di Liu” – из III действие на операта „Турандот“, представена от: сопраното Мария Цветкова Маджарова, тенорите Валерий Георгиев, Милен Динолов, баритона Валери Турманов, баса Делян Славов и хора на Държавна опера – Бургас. Мария Цветкова-Маджарова ще изпълни Ария на Мими от I  действие на операта „Бохеми“ и Дует на Мими и Родолф от същата опера, заедно с тенора Андрея Мирчев. В изпълнение на хора публиката ще чуе „Caro a bocca chiusa” – из III действие на операта „Мадам Бътерфлай“. В края на програмата ще бъде представен Финалът на III действие на операта „Бохеми“, в изпълнение на: Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстнокова, Яни Николов и Валери Турманов. Блестяща кода на оперната гала „Вива Пучини“ е знаменитата Ария на Калаф из операта „Турандот“, която ще представи Валерий Георгиев заедно с хоровия състав на Бургаската опера.

Партитурите на гениалния Джакомо Пучини са характерни с лирична музикална концепция – искрено-топла мелодика, бликаща емоционалност, романтични оттенъци и драматизъм. Музиката му изобилства от мелодични арии, дуети и ансамбли, в които се отразяват с психологическа вещина образите на героите. Важна роля в цялостната постановка е отредена и на оркестъра, а лайтмотивите се проявяват в тъканта на сценичното действие в зависимост от душевните състояния на героите.

На оперната гала „Вива Пучини“ на 5 април се очаква диригент, солисти, оркестър и хор да представят изключителен професионализъм и да бъдат споени от единната енергетика, характерна за събитие от висок ранг, напълно в синхрон с философската концепция на Пучиниевата музика, която развива в дълбочина драматичните образи, наситени с трагика и свръхсгъстена емоционалност – във всички регистри. Артистите и музикантите ще представят вълнуващите партитури с необходимата доза артистична енергия, която превръща музиката във въздействена сила с несравним емоционален резонанс.

И един факт, който ще бъде плюс за публиката – всички произведения се изпълняват със субтитри на български език.

Билети за оперната гала „Вива Пучини“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1413698/performance.html и Grabo – https://grabo.bg/burgas/operna-gala-0h6nhm4.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *