Огромна геомагнитна буря връхлетя Земята

Огромна геомагнитна буря удари Земята. Правителствена агенция на САЩ, която наблюдава слънчевата активност, предупреди, че радиото, GPS и сателитните комуникации могат бъдат засегнати през уикенда в резултат на екстремно слънчево изригване, цитира Кросс.

Центърът за прогнозиране на космическото време на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) описа събитието като „екстремни” условия и каза, че последното изригване от подобен мащаб се е случило през октомври 2003 г., когато са повредени електрически инсталации в Швеция и Южна Африка.

Първото от няколкото изхвърляния на коронална маса, големи изхвърляния на плазма и магнитни полета от Слънцето, е пристигнало в ранния следобед източно американско време.

Центърът допълва, че геомагнитни бури са вероятни през уикенда. Причината за тях е голям сложен клъстер от слънчеви петна, който е 17 пъти по-голям от диаметъра на Земята.

Очаква се силните геомагнитни бури да продължат през следващите дни, тъй като Слънцето наближава пика на 11-годишния цикъл, който води до повишена активност.

Федералната авиационна администрация на САЩ заяви, че не очаква значителни въздействия върху националната система за въздушно пространство поради потенциалната геомагнитна буря.

За разлика от слънчевите изригвания, които се движат със скоростта на светлината и достигат Земята за около осем минути, короналната маса се движи с относително по-ниска скорост, като според официални данни средната стойност в момента е 800 километра в секунда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *