Окръжен съд – Бургас осъди на 20 години затвор подсъдим за убийство

Окръжен съд – Бургас наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 20 години при първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието на Драгомир В. Съдът призна подсъдимият за виновен в това, че на 08.12.2020 г., в неустановен точно час, в ж. к.„ Славейков“ в гр. Бургас, при условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил М. Р., намиращ се в безпомощно състояние с концентрация на алкохол в кръвта – 3,60 промила, като му нанесъл множество прободно порезни рани в областта на шията, лицето, ръцете и краката, като убийството е извършено с особена жестокост.

Делото бе гледано по реда на Особените правила на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, в хипотезата на чл. 371, т. 1 от НПК. По време на съдебното следствие бяха разпитани само четири свидетели. При произнасянето на своята присъда, съдът се ползва от свидетелските показания на останалите свидетели и експертните заключения на вещите лица по изготвените експертизи и направени в досъдебното производство.

Държавното обвинение пледира за наказание от 20 години „Лишаване от свобода“, като изтъкна, че деянието е извършено виновно, при три квалифициращи признаци и съдебното минало на подсъдимия включва деяния, квалифициращи го като такова извършено при условията на опасен рецидив. Прокурорът заяви, че подсъдимият е с лека форма на умствена изостаналост, но е разбирал извършеното деяние и е можел да ръководи постъпките си. Защитата пледира за наказание в размер между 15 и 20 години „Лишаване от свобода“. По време на съдебните прения защитата наблегна, че Драгомир В. е направил самопризнания, не е затруднявал разследването и е съдействал за разкриването на обективната истина.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.