Отбелязана е 11-та годишнина от атентата на летище “Сарафово”

С възпоменателна церемония се отбелязва 11-та годишнина от атентата на летище “Сарафово” в Бургас. Присъства и президентът Румен Радев, който направи обръщение и  поднесе венец пред паметника в почит на загиналите в терористичния акт.

“Изминаха 11 години от атентата в Сарафово, но тежката травма продължава и ще продължи да ни връща към това злокобно събитие. Атаката към израелските туристи на Летище Бургас, която уби и български гражданин, разтърси цяла България и предизвика вълна на дълбока съпричастност в нашето общество. Често казваме, че времето лекува всяка болка, но аз прекрасно знам, че няма лекарство за болката за загубата на близки хора”, заяви президентът Румен Радев в речта си.
“Несправедливо отнетите човешки животи винаги ще предизвикат у нас мъка и гняв, но и ще бъдат предупреждение, че ние всички трябва да се изправим срещу злото, така както реагира Община Бургас, така както българската държава реагира да намери извършителите, така както България и Израел ще стоят заедно в борбата срещу това злокобно явление – злокобният тероризъм”, каза още държавният глава.

На церемонията присъстваха  близки на жертвите, посланикът на Израел Йорам Елрон, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова, представители на държавни институции, на еврейската общност в България и на дипломатическия корпус.

На 18 юли 2012 г. на паркинга на летище “Сарафово” беше взривен автобус с израелски туристи. Близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автобуса – български гражданин и петима израелци, както и извършителят на атентата, загинаха.