Пищност и динамика очакват публиката с „Любов, шампанско и… още нещо“ на 14 май

На 14 май от 19.00 ч. в залата на Държавна опера – Бургас бургаската публика и гостите на града ги очакват: искрящо настроение – като пенливо шампанско, вихрени танци, зареждаща музика от популярни произведения, ярко артистично присъствие, шеметна хореография, блестящи солисти, оркестър, хор и балет в пищната сценична продукция „Любов, шампанско и… още нещо!“. Богатата програма на оперетната гала включва популярни и обичани от широката аудитория произведения и ще зареди залата на Операта във вторник с красива музика и изпълнители, в съчетание с вихрен балет и празнично настроение. Впечатляващият концерт спектакъл, представен от солистите, оркестъра, хора и балета на Бургаската опера, ще разгърне пълния си блясък под палката на диригента маестро Димитър Косев.

Във богатата концертна програма най-доброто от своето артистично амплоа ще покажат: сопраното Илина Михайлова /гост/ – бургаската публика я познава от блестящите й роли й на Розина в „Севилският бръснар“ и „Травиата“ /постановки на доц. д-р Александър Текелиев/, както и чудесните солисти на Бургаската опера: сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова, мецосопраното Йоана Кадийска, тенорите Валерий Георгиев и Яни Николов, баритонът  Йордан Христозов и басите Делян Славов и Костадин Мечков. Концертмайстор на оркестъра е Христо Белчев, диригент на хоровия състав – Александър Чепанов, хореографията на балета е на Марина Змеева-Маркова.

Зад диригентския пулт на оперетната гала „Любов, шампанско и… още нещо!“ на 14 май застава маестро Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе. Димитър Косев е роден в град Русе през 1992 година. Младият диригент и пианист е възпитаник на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. Веднага след завършване на средното си образование е приет в Prayner Konservatorium – Виена, Австрия, със специалност Дирижиране и пиано. През 2014 година, на 21-годишна възраст, завършва Консерваторията с пълно отличие. Младият диригент има внушителна творческа биография, носител е на престижното отличие за принос към българската култура и изкуство „Златно перо“ за 2019 г., на приза „Млад музикант на годината“ за 2020, присъдена от БНР, както и на редица престижни международни и национални награди. Бургаската публика познава маестро Косев от концерта на Мариана Попова с оркестъра на Държавна опера – Бургас – по време на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021 г. През м. ноември 2023 г. младият диригент бе запомнящ се зад пулта в Моцартовия шедьовър „Дон Жуан“. След спектакъла музикантите признаха, че въпреки тричасовото свирене на нелеката партитура, не са почувствали умора, като оркестърът звучеше изключително балансирано, с адекватна на действието динамика. В края на м. февруари т. год. той дирижира с голям успех пред многобройна публика и оперетата от Йохан Щраус-син „Прилепът“. В началото на м. април т. год. маестро Косев бе зад диригентския пулт на мащабната оперна гала „Вива Пучини“, посветена на 165 години от рождението и 100-годишнината от смъртта на великия италиански композитор, в която участваха солисти, оркестър и хор на Държавна опера – Бургас.

В пищната оперетна гала „Любов, шампанско и… още нещо!“ са включени произведения, представящи най-доброто от оперетните произведения и мюзикъла. На сцената на Операта във вторник ще прозвучат: арии, дуети и ансамбъл от „Царицата на чардаша“ от Имре Калман, арии, дуети и ансамбъл от „Веселата вдовица“, ария от „Джудита“ от едноименната оперета от Франц Лехар, арии и ансамбъл от „Прилепът“ от Йохан Щраус-син, арии от „Графина Марица“ от Имре Калман, балетни изпълнения от „Орфей от Ада“ от Офенбах, „Прилепът“ от Щраус-син, песни от мюзикълите „Моята прекрасна лейди“ от Фредерик Лоу, „Цигулар на покрива“ от Джери Бок, „Кабаре“, „Страната на усмивките“ и др.

Билети – на касата на Операта, каса “Часовника”, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/operetna-gala-0hqb693 и Eventim – https://www.eventim.bg/en/tickets/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1416433/performance.html.

Оперетната гала „Любов, шампанско и… още нещо!“ ще бъде представена и на 29 май от 19 часа на сцената на Драматично-куклен театър – Враца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *