Президентът връчи на Димитър Главчев мандата за съставяне на служебно правителство

Президентът Румен Радев връчи на председателя на Сметната палата Димитър Главчев папката с мандат за съставяне на служебния кабинет.  Той е бил единственият от предвидените, според новите текстове на конституцията и поканени от президента събеседници, съгласил се да поеме ангажимента. Президентът го призова да изпълни мандата до 7 дни и обеща да не се намесва по никакъв начин в съставянето на правителство. Ето какво каза Румен Радев:

“Партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, за сметка на това успяха да постигнат една от своите съкровени цели- да ограничат максимално правомощията на президентската институция като ги поставят в тясна, невъзможна за изпълнение рамка. Направиха го чисто механично, без да отчитат някои дори елементарни положения. Най малкото като това, че, за да се нагърбиш с управлението на страната и то в момент на изразена политическа криза, не е достатъчно да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър-председателя. Следва да имаш най-малкото вътрешна психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази изключително трудна задача. Именно така страната ни се оказва на прага на безпрецедентна криза, защото без да се състави служебно правителство, няма как да преминем към провеждането на предсрочни парламентарни избори, съгласно новия текст. А това означава да затънем за неопределен период в едно време на безвластие.

Благодаря на всички кандидати за служебен министър-председател, които се отзоваха веднага на моята покана за разговор. Разбирам и уважавам мотивите от професионално и лично естество, които те споделиха пред мен, за да аргументират своето нежелание или невъзможност да заемат този отговорен пост. Съжаявам за трудната ситуация, в която те бяха поставени. Искам най вече да благодаря на председателя на Сметната палата господин Димитър Главчев, който единствен прие да се нагърби с тази високо отговорна мисия.

Въпреки че в тези нови текстове няма ясно определен срок, имайки предвид естественото желание на българските граждани за повишена избирателна активност, за това да не се разкарват до урните в рамките на 1 или 2 седмици, а и за да се спестят средства чрез съвместяване на извънредните парламентарни избори и изборите за европарламент, считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни. Ще ви очаквам най-късно следващата събота със състав на Министерския съвет. Тогава ще поканя и парламентарните групи за провеждането на задължителни консултации.

Тези промени бяха насочени да се елиминира напълно влиянието на президентската институция върху съставянето на служебното правителство. Аз ще се съобразя с тези положения, защото винаги съм се ръководил от стриктното изпълнение на Конституцията. Затова нито директно, нито косвено аз ще участвам в съставянето на вашето правителство. Ще бъдете сам в изпълнението на тази изключително важна и високоотговорна задача.

Ще очаквам обаче от вас кабинет, който да бъде максимално политически неутрален, който работи изцяло в интерес на българските граждани и на България.

Вече чувате призивите да не се занимавате с нищо друго, освен с организирането и провеждането на честни избори. Разбира се, това е вашата основна задача, но не забравяйте, че трябва да работите за решаването на проблемите на българските граждани, които ще ви се стоварят от ден 1.

От своя страна Димитър Главчев при получаването на папката с мандат за съставяне на служебен кабинет заяви:

“Знаем с вас, господин президент, че това е трудно решение и за двама ни. Но каква беше алтернативата, тъй като останах последен, който можеше да реализира процедурата, която е описана в Конституцията? Беше да се хвърли държавата в конституционна криза с неясни последици. С отговорност подхождам към разписаното в Конституцията и ще го изпълня така, както е разписана. Ще ви представя състав на правителство, равноотдалечено от всички политически сили; състав от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото. Аз съм сигурен, че има и във ведомствата, и в министерствата такива хора. Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа. Напълно съм наясно, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори, но основната функция на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, тъй като този път е избран отдавна. При представянето на кабинета ще представя кандидатите и на политическите сили, за да се убедят и те. Струва си тук да припомня, че преди 8 месеца станах председател на Сметната палата, където деполитизацията е абсолютно задължителна. Който иска и от медии, и обикновени граждани, могат да отидат и да попитат в Сметната палата всеки, който работи там, дали съм проявил някакво пристрастие през тези 8 месеца. Смятам да продължавам в същия дух”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *