Производителите на картофи продължават с протестите

Националната асоциация на картофопроизводителите обяви, че не е доволна от преговорите между премиера и земеделските производители и днес ще блокира граничния пункт Илинден – Ексохи:

Националната асоциация на картофопроизводителите никога не е участвала и няма да участва в уговорени мачове. По тази причина заявяваме категоричната си позиция за замразяване на членството си в Българската аграрна камара. Не подкрепяме взетото решение за подписване на меморандум с договорените текстове между правителството и Българската аграрна камара. Смятаме че тази организация не представлява и не защитава към момента интересите на всички български земеделци. Затова продължаваме ефективни стачни действия и настояваме за националноотговорна политика на правителството за целия сектор „Земеделие”. Нашите искания са:

  • Правителството да предприеме действия и да внесе искане за преразглеждане на „Зелената сделка” в Европейската комисия. Това искане съвпада с позицията на всички останали стачкуващи земеделски производители в Европа, вкл. и с тази на „Копа Коджека”;
  • Да бъде спрян вносът на земеделски продукти от трети държави вкл. и от Украйна, които не са произведени по европейските стандарти, или да бъдат въведени еко-такси за тези стоки;
  • Допълнителни компенсации за земеделските производители от планинските и полупланинските региони;

За да бъдем чути днес в 11 ч. ще блокираме подхода към ГКПП Илинден-Ексохи, след разклона за село Садово. Блокадата ще продължи до 14 ч.

Национална асоциация на картофопроизводителите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *