Правителството подписва споразумение със земеделците в понеделник

Протестите на земеделците се прекратяват, а споразумението между правителството и представители на сектора ще бъде подписано в понеделник. Това стана ясно след среща на земеделските производители в Министерския съвет с премиера акад. Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, съобщи правителствената пресслужба.

„Имаме съгласие по основните точки“, обяви министър-председателят. Акад. Денков уточни, че допълнителните средства за земеделските производители ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на бюджетите на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд “Земеделие” – няма нужда да се търсят средства от други сектори или да се актуализира бюджетът. „Ще се погрижим с приоритет за най-малките производители – спрямо площта, която обработват, те ще получат най-висока ставка, след това средните и най-ниска ставка ще получат най-едрите производители“. Акад. Денков разясни, че ще има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се видят всички основателни искания.

Министър Кирил Вътев отбеляза, че договореното споразумение е от полза за абсолютно всички земеделци. „Никой няма да бъде ощетен, благодарение на екипа на министерството на земеделието, както и на ДФ “Земеделие”, откъдето днес бяха изплатени 100 млн. лв. към земеделските производители по една от общите мерки” каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *