Разбит е митът, че с клиентски карти купуваме по-евтини лекарства

Периодично пациентско проучване  на цените на лекарствата в Бургас, направено от Сдружение с нестопанска цел ”Дружество на инвалидите” – гр. Бургас и Сдружение с нестопанска цел „Движение за социални права” разби мита, че с използване на клиентски карти купуваме по-евтини медикаменти. Проучването е извършено в периода 26.06 – 02.08 2013г. сред  аптеките  в морския град, които имат репотация  на аптеки с ниски цени.

„Идеята за този проект се роди от факта, че всекидневно на нашите членове, а и не само на тях, им се  налага да използват различни видове медикаменти. Забелязал съм, че някои от хората  дори не пазаруват от близката аптека, а пътуват до по-отдалечен обект, за да си купят необходимото лекарство с няколко стотинки по-евтино. Това ни провокира да проверим има ли съществена разлика в цените на лекарствата в бургаските аптеки. Мисля, че това проучване е от ползва не само за нашите членове, но и за всички жители на град Бургас и околните малки населени места. Целта ни е да информираме гражданите за ценовите параметри на медикаментите”, каза председателя на СНЦ ”Дружество на инвалидите”- гр.Бургас  адвокат  Адриан Хаджиев.

Той допълни, че, за да бъдат сравнени цените на лекарствата в Бургас, е съставена, с помощта на лекари, представителна извадка от използвани медикаменти.  В проучването са залегнали две групи лекарства  – лекарства без рецепта и медикаменти по лекарско предписание. „Проучването ще се прави периодично, на всеки три месеца и се  извършва  в аптеки  „Марешки”, „Мултифарм”, „Фаркол”, „Кедър” и „Пулс”. “Представителната извадка на  лекарствата се актуализира периодично с цел да се избегне целево намаление на цените само  на проучваните лекарства от страна на аптеките.  ”,  каза още председателя на СНЦ ”Дружество на инвалидите” – гр.Бургас.

В представителната извадка  са включени лекарствени продукти обхващащи най-разпространените заболявания – от кашлица, температура и главоболие, до разширени вени и заболявания на сърдечно – съдовата система. Според данните от проучването  общата сума, платена за медикаментите от извадката в различните аптеки варира от 183.06 лв. до 195.40лв. Анализът показва, че най-ниската средна цена на 1 опаковка е 7.32 лв., а най-високата – 7.82 лв. Според данните в 2 от аптеките, участвали в проучването, пациентите си плащат за плик за покупка , като разликата в цената на този вид торбичка е драстична в двете аптеки – в едната се таксува по 0.01 лв., а в другата аптека – по 0.13лв. с клиентската отстъпка .

„Трябва да се отбележи още, че в две от проучваните аптеки пациентите са ползвали клиентски карти за отстъпка. Учудването ни бе голямо, когато, анализирайки получените данни видяхме, че в крайна сметка отстъпка има, но като цяло медикаментите не са по-евтини след отстъпката ”, каза още председателя на СНЦ ”Дружество на инвалидите” – гр.Бургас. Той допълни, че това несъответствие е видимо, както при цените на медикаментите на свободна продажба (т.е. без лекарско предписание), така и при лекарствата по Здравна каса.

Адвокат Хаджиев  –  Председател на СНЦ ”Дружество на инвалидите”- гр.Бургас е категоричен, че проучване на цените на лекарствата в Бургас ще продължи да се извършва периодично – най-малко на всеки три месеца, като анализираните  медикаменти ще бъдат променяни за всяко едно проучване.