„Севилският бръснар“ на 24 август в Летния театър – Бургас

Почти две години след блестящата премиера /на 8 октомври 2021 г./,  новият постановъчен прочит на „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини, по режисура – доц. д-р Александър Текелиев, умело съчетан с оригиналните сценографски и костюмографски решения на Денис Иванов, продължава да е хит – с вечно актуалните теми, шеметни режисьорски решение и авангардна сценография, вихрено артистично присъствие, щипка еротика и гарантирани усмивки.

В предпоследното събитие на Бургаската опера от фестивала „Бургаски музикални празници  „Емил Чакъров“, реализирани успешно за шестнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас, свръхдинамика, безспирен низ от комични моменти, неподправено настроение, породено от изключителната емоционална спойка на всички на сцената, очакват публиката на 24-ти август, четвъртък, от 20.30 часа на сцената на Летен театър- Бургас. Чудесен артистичен каст се превъплъщава в свежите роли на един от най‐забавните спектакли на Държавна опера – Бургас – с интелигентно чувство за хумор, личен чар и неизчерпаема енергия.

Под вихрената диригентска палка на маестро Иван Кожухаров – диригент-постановчик на „Севилският бръснар“,  на 24 август на откритата сцена в Приморския парк излизат блестящи артисти.  Баритонът Добромир Момеков /гост/, който бе неотразим Фигаро и в спектаклите през м. август и м. октомври мин. год., влиза отново в забавнотото амплоа на именития бръснар, но в стил Елвис Пресли и епохата на рока от 70-те години, като постига забележителен синхрон с всички останали артисти в спектакъла, който те не просто представят, а съпреживяват – с много настроение и видимо удоволствие от случващото се на сцената. И вокално, и артистично, и като цялостно излъчване, гост-солистът е истинска фурия, а образът му пасна стопроцентово. След завършването на Музикалната академия в София, Добромир Момеков специализира в Академията на Арена ди Верона. От 2005 г. той се образова при именития бас Никола Гюзелев. Момеков е пял на огромни международни подиуми – Фестшпил Залцбург, операта в Страсбург и Националната опера на Албания. Гастролирал е в голям брой театри в Северна Америка. В репертоара му влизат най-популярните произведения на Пучини, Верди, Росини и Доницети. Носител е на международната награда „Никола Гюзелев“ за 2021 г. Носител е на приза на СБМТД „Кристална лира“ за 2022 г. в категорията „Оперно изкуство“.

„Прекрасни Розина, Конте Базилио, Берта, Фиорелло, един скромен Фигаро и, разбира се, закачливо-провокативната постановка на доцент Текелиев, и не на последно място – строгият поглед на маестро Кожухаров, ще накарат цял Бургас да се обръсне на 24-ти август… оле!!! За малко да забравя невероятния сценограф и художник на костюмите Денис Иванов!, с типичния си хумористичен стил анонсира спектакъла баритонът Момеков.

В образа на хитрушата Розина  за пети път влиза солистката на Държавна опера – Бургас – харизматичното мецосопрано Йоана Кадийска, която е истински вихър от чар и емоции, в съчетание с чудесни вокални данни и красив богат тембър. Тя изгражда образа с лекота, финес, радиира чар и зарежда с настроение. Младият солист на Бургаската опера Андрея Мирчев с обяснимо вълнение очаква дебюта си в трудната роля на Граф /Шейх/Алмавива, която е истинско предизвикателство за всеки артист. Образът предизвикващ искрен смях със сполучливите сценични етюди, режисирани умело от доц. Текелиев. Освен че участва в редица тематични концертни прояви на Държавна опера – Бургас, Андрея Мирчев направи своя впечатляващ дебют в ролята на Алфред Жермон в операта „Травиата“ от Джузепе Верди – на сцената на Операта през м. февруари т. год., когато партньори във вълнуващото представление му бяха носителите на награди от Първия национален конкурс с международно участие „Стоян Попов“ 2022 г. – Виктория Мелник от Украйна, Матеуш Михаловски от Полша и, разбира се, сценичната му партньорка в „Севилският бръснар“ – Йоана Кадийска.

Басът Костадин Мечков ще бъде отново свръхзабавен в щекотливия образ на стария досадник на Доктор Бартоло, който се домогва неуспешно до вниманието на красавицата Розина, като изгражда ролята с усет, вкус и безспорно майствоство. Много добра вокална подготовка и подходящо подбрани сценични прийоми ще представи басът Делян Славов – той ще влезе за трети път в ролята на Дон Базилио в осъвременения прочит на “Севилският бръснар”, макар да е пял ролята многократно в класически постановки на известната комична опера на Росини. Сопраното Нона Кръстникова отново ще предизвика искрени усмивки с нейната симпатична, дръзка, провокативна Берта, която не крие афинитета си към мъже, вино и… още нещо и изгражда образа с достатъчно самоирония. Свеж и артистичен ще бъде и баритонът Бранимир Недков – в ролите на Фиорелло, приближен на Граф Алмавива, и Офицера.

В общото вихрено настроение се вписват и чудесните артисти от хоровия състав на Бургаската опера, с диригент Александър Чепанов, който отскоро е хормайстор, но вече е със сериозна заявка да бъде достоен продължител на добрите традиции, поемайки символично щафетата от Невена Михайлова, която доскоро бе ръководител на хора. Хористите които имат индивидуални интригуващи актьорски задачи, изпълнени с много чувство за хумор и динамика.

Своя незаменим принос в случването на пореден вълнуващ спектакъл под знака на високо качество имат и асистент‐режисьорите Петър Тихолов и Лина Пеева, концертмайсторът на оркестъра Ваня Златева, пианистката Мира Искърова, която изпълнява клавирните речитативи по време на спектакъла, специалистите от техническите служби и всички, които са извън светлината на сценичните прожектори, но със своя труд допринасят за цялостно издържания облик на “Севилският бръснар”.

Спектакълът не се препоръчва за лица под 12 години!

Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023 г. ще бъдат официално закрити на 4 септември от 20 часа с концерта спектакъл „Любов, шампанско и кан-кан“. С последното събитие от календара на летния музикален фестивал Държавна опера – Бургас ще отбележи 60-годишнината, както и 40-годишната творческа дейност на тенора и режисьор Марио Николов – режисьор на мащабната продукция, в която ще вземат участие почти всички солисти на Бургаската опера.

Билети за комичната опера от Росини „Севилският бръснар“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, на място – на касата на Летния театър, след 18.30 часа, в деня на спектакъла, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/komdiina-opera-04kk58d и Eventim – https://www.eventim.bg/en/tickets/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1355663/performance.html