Следва Страстната седмица

След Цветница започва Страстната седмица-последната от живота на Исус Христос. Според православния календар всеки ден от тази седмица е велик. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва –  чрез възкресение.

Велики понеделник

Влизайки в Йерусалимската обител, Исус Христос се разгневил на тълпата, която била превърнала свещеното място в пазар. В гнева си той обърнал масите на търговците.

Велики вторник

Исус Христос прекарал деня в нравствени напътствия и разговори с местните жители.

Велика сряда

На този ден Юда Искариотски предава Божия син.

Велики четвъртък

Исус Христос събира учениците си на Тайна вечеря, на която им съобщава, че ще бъде предаден от един от тях. На този ден кръстът се изнася от църковния олтар, като символ на пътя изминат от Христос към Голгота носейки го.

Разпети петък

Отбелязва страданията на Божия син – съден, бичуван и опозорен пред народа си, той е разпнат на кръста, за да спаси човечеството.

Велика събота

Спасителят е положен в гроб в скалите на Гетсиманската градина. Според ръкопис от X век пристигайки в Рим, Мария Магдалена поднесла на император Тиберий червено яйце с думите: „Христос воскресе!“, като с това обявила своята вяра в безсмъртието му. От там е и обичаят да се боядисват яйца за Великден. При нас по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък, като с първото, което е винаги червено, се прави кръст на челото и се натриват бузите на децата и животните в къщата за здраве.

Нощта срещу Великден

На този ден и до днес се случва „чудо“ в храма „Св. Възкресение“ в Йерусалим. В тази свята обител, построена върху Божи гроб, всяка година миряни от цял свят стават свидетели на „слизането“ на Благодатния огън. Според поверието, ако небесният огън не „слезе“ на земята на Велика събота, това ще е краят на човечеството и ще настъпи Второто пришествие. Според очевидци едно от кандилата в храма пламва само, като в началото този пламък не изгаря и не топли. Традиционно Божественият огън се разпространява на самия Великден към православните по цял свят.

Велика неделя, Възкресение Христово

На този свят ден, се чества възнесението на Исус Христос. Тогава той се явява на Мария Магдалена и апостолите като доказателство за правотата на думите си и безсмъртието на душата след земния живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *