Социалното министерство предлага по-високи пенсии от юли

Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на ДОО за 2023 г., е осъвременяване на всички пенсии с 12% от 1 юли 2023 г. Това каза пред журналисти служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от настоящите 467 лв. ще стане 523,04 лв., а средната ще нарасне с 16.8%.

Лазаров обясни, че процентът на увеличение на пенсиите се получава, като се отчете нарастването на индекса на потребителските цени през предходната година. Според него годишната инфлация към 2022 г. е 13%, а ръстът на средния осигурителен доход – 11 на сто.

Като друг важен параметър социалният министър посочи общия размер на разходите в системата на ДОО – малко над 21 млрд. Около 11 млрд. са приходите от осигурителни вноски, посочи Лазаров. По думите му за изплащането на социалноосигурителните обезщетения и пенсиите ще бъде необходим допълнителен трансфер от държавния бюджет в рамките на малко над 10 млрд.

“Категорично искам да отбележа, че с този бюджет не се предвижда намаляване на социалноосигурителните обезщетения и орязване на права”, заяви ресорният министър, цитира Кросс. Той отбеляза, че се предвижда и ръст в обезщетенията за временна неработоспособност поради промяна на основен показател – доходът, по който се внасят осигурителни вноски.

Попитан дали се предвижда и увеличение на минималната работна заплата, министър Лазаров заяви, че тя е увеличена от началото на 2023 г. Действащото законодателство предвижда механизъм за увеличение на минималната работна заплата или по-скоро за определяне на минималната основна заплата от 2024 г. Действията ще бъдат предприети през тази година дотолкова, доколкото Кодекса на труда предвижда до 1 септември да бъде определен нов размер на минималното възнаграждение, коментира Лазаров.

По думите му непроменени остават вноските и разпределението между осигурено лице и осигурител.

Не се променят и принципите за изплащане на обезщетенията при безработица, които представляват 60% от средния осигурителен доход на лицето, както и обезщетението за майчинство, което е 90% от осигурителния доход за определен период от време.