Шест години затвор за водач, причинил катастрофа със загинали баща и две малолетни деца

Присъда в размер на шест години „лишаване от свобода“ потвърди Апелативен съд – Бургас за водач, причинил катастрофа със загинали баща и две малолетни деца, и друго тежко пострадало лице.

Тежкият пътен инцидент е от 13 септември 2021 година в гр. Айтос. Около 21.20 ч., на ул. Хаджи Димитър срещу ДСГ – Айтос, управлявайки товарен автомобил марка „Волво ФХ 400 4 X 2 Т“, с прикачено към него полуремарке, при десен завой с наклон надолу, по посока на движението на товарния автомобил, Валентин В нарушил правилата за движение, допуснал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост причинил смърт на три лица Н. Х., Д. Д. и А .Д., както и тежка телесна повреда на О. Ю.

Товарният автомобил превозвал 39 734,15 кг. пшеница. При навлизане в десния завой скоростта му се увеличила и той започнал да занася. Срещу него се движил автомобила по пострадалия Н. Х. – „Волво ХЦ 60“, като в колата са пътували съпругата на водача и двете деца. Поради високата скорост на движение на товарния автомобил след предприетия от водача десен завой, същият започнал да се преобръща. Навлизайки в лентата за насрещно движение, с предния ляв ръб на полуремаркето, ударил управлявания от пострадалия лек автомобил, като прерязал косо задната му половина. Пострадалият О. Ю бил застигнат от отломките от тежкото превозно средство, откъснали се вследствие от сблъсъка с леката кола, последвалия удар в мантинелата и преобръщането  на асфалта

Според заключенията на вещите лица, изготвили автотехническата експертиза, причината за пътното произшествие са обстоятелствата, че подсъдимият не се е съобразил с неизправното състояние на спирачната система на полуремаркето, с неговото претоварване с 10 834,15 кг., с релефа на местността – пътят е с наклон на спускане по посока на кръстовище и с предстоящия десен завой.

Делото пред първоинстанционния съд е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като съдът е редуцирал наложеното наказание с 1/3.

С решението си Апелативен съд – Бургас изменя първоинстанционната присъда като преквалифицира престъплението по чл. 343, ал.3, буква „б“ , вр. ал.1, вр. чл. 342, ал.1 от НК в такова по чл. 343, ал. 4, във вр. с ал. 3, б. „б“, пр.1, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и го оправдава за извършено нарушение на правилото за движение по пътищата по чл. 116 от ЗДвП.

Апелативните съдии приемат, че деянието е извършено от подсъдимия виновно, при форма на вината непредпазливост, като той не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди, а не както окръжният съд е приел по-тежката форма на непредпазливата вина – самонадеяност.

Въззивната инстанция не е направила корекция на наказанието, като е преценила, че то е законосъобразно и справедливо отмерено при баланс на смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства.

Подсъдимият е лишен от право да управлява да управлява моторно превозно средство за срок от девет години.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *