Апелативен съд – Бургас обяви за решаване ВНОХД по обвинение за изнудване

Апелативен съд – Бургас обяви за решаване въззивно наказателно общо характер дело срещу подсъдимите В.М. и К. К. по обвинение за изнудване, извършено от две или повече лица, придружено с унищожаване или повреждане на имущество, от което са причинени значителни и имуществени вреди – престъпление по чл.213а, ал.3, т.2 във вр. с ал.2, т.3 пр.2 и пр. 3 и т.4 във вр. с ал.1 от НК.

През м. юни 2023 г. Върховният касационен съд отмени за втори път  присъда на Варненския апелативен съд, с която подсъдимите бяха признати за виновни и им бяха наложени ефективни наказания в размер на 4 години „лишаване от свобода“ за В. М. и 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ за К. К., и върна делото за разглеждане от друг съдебен състав на същия съд. След  отвод на съдиите от Апелативен съд – Варна, върховната съдебна инстанция упражни правомощията си по чл. 43 ал.3 от НПК, промени местната подсъдност и изпрати делото за разглеждане в гр. Бургас.

Въззивното производство пред Бургаския апелативен съд е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Варна и жалба от частния обвинител и граждански ищец А. М. срещу присъдата на Окръжен съд – Варна. С нея подсъдимите В. М. и К. К. са признати за невиновни и оправдани за това, че за времето от 09.10.2014 год. до 16.11.2014 год. в гр. Варна, с цел да принудят – А. М. да поеме имуществено задължение – да им заплаща сума в размер на 10 000 лева на месец, го заплашили с увреждане на имущество – разрушаване на стопанисваното от него заведение „Ред хот пица“ в гр. Варна и с друго противозаконно действие с тежки последици за него – създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност на заведението, като деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество, собственост на „Ред хот България“ ООД, извършено е от две лица и са причинени значителни вреди в размер на 14 838,37 лева.

Варненският окръжен съд е отхвърлил предявения от А. М. граждански иск солидарно срещу подсъдимите за сумата от 40 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, както и предявения от него, като управител и представляващ „Ред хот България“ ООД граждански иск за сумата от 14 838,37 лева, представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди, в резултат на извършеното деяние.

Апелативен съд – Бургас проведе въззивното съдебно следствие. По време на съдебните прения стана ясно, че според държавното обвинение престъплението е доказано от обективна и субективна страна. Прокуратурата поиска отмяна на първоинстанционната присъда и постановяване на нова, с която подсъдимите да бъдат признати за виновни и да им бъдат наложени наказания – 4 години „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 8000 лева за В. М. и 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 6000 лева за К. К.

За осъдителна присъда и за уважаване на гражданския иск пледира повереникът на частния обвинител.

Адвокатите на подсъдимите поискаха съдът да не уважи протеста на  прокуратурата и да потвърди оправдателната присъда на Варненския окръжен съд.

След проведено съвещание Апелативен съд – Бургас обяви, че ще се произнесе със съдебен акт в определения от закона срок.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *