ЕК удължава срока на временната закрила за бягащите от Украйна

Европейската комисия предложи срокът на временната закрила за хората, бягащи от агресивната война на Русия срещу Украйна да бъде удължен с още една година — от 5 март 2025 г. до 4 март 2026 г.

Като се имат предвид продължаващите руски нападения срещу гражданската и критичната инфраструктура в Украйна, понастоящем не са налице безопасни и трайни условия за завръщането на хората в Украйна. Поради това Комисията смята, че причините за временната закрила продължават да съществуват и че тя следва да бъде удължена с още една година като необходим и подходящ отговор на настоящата ситуация.

Крайната цел е да се гарантира, че всички, бягащи от агресивната война на Русия могат да намерят защита в ЕС и че на тези почти 4,2 милиона души, които вече се ползват от временна закрила в държавите членки се предоставя възможно най-голяма стабилност при настоящите обстоятелства.

Директивата за временната закрила предоставя незабавна закрила и достъп до права в ЕС, включително права на пребиваване, достъп до пазара на труда, настаняване, социално подпомагане, медицинска и друга помощ. Тя също така помага на държавите членки да управляват пристигащите по организиран и ефективен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *