Зрелищна премиера на „Корсар“ очаква почитателите на балета на 8 юни

След безспорния успех на балетите: „Пахита“ – през 2020 г., „Жизел“ – през 2021 г., “Дон Кихот” – през летния сезон на 2022 г. и „Зле опазеното момиче“ – през м. април 2023 г., за ценителите на изящното танцово изкуство Бургаската опера е подготвила ново премиерно заглавие в репертоара си – за първи път на сцената на бургаския културен институт ще бъде представен балетът „Корсар“ по музика на Адолф Адам, Цезар Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски. Хореографията е на Мариус Петипа, Жозеф Мазиле, Константин Сергеев, либретото – дело на  Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж, базирано на поемата “Корсарят” от Джордж Байрон.

На сцената на Държавна опера – Бургас на 8 юни, събота, от 19 часа мащабната постановка ще предложи истинско сценично зрелище – и като сценография и костюми, и като режисура, и като артистично присъствие. Публиката ще бъде въвлечена в шеметния сюжет с екзотични елементи, в които са вплетени любов, ревност, коварни планове за отмъщение, и над всичко се утвърждава апотеозът на истинските чувства, преминали през подмолни подводни течения и рифове, разтваря смело платната си, за да поведе кораба на любовта в открито море – където щастието е видимо на хоризонта…

Хореографията и режисурата на нов в репертоара на бургаския културен институт са на Галина Калчева. Дългогодишната примабалерина на Бургаската опера вече има и други заглавия в портфолиото си като постановчик – „Дон Кихот”, “Жизел”, „Пахита“ и „Зле опазеното момиче“, които с представяни с голям успех и висок зрителски интерес през последните три години на бургаска сцена, съдържат оригинални елементи и постановъчен подход, съчетаващ класическите прийоми с иновативни хрумвания.

Репетитори на балетния състав са постановчикът Галина Калчева и Марина Змеева‐Маркова. Помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов. В репетиционния период, който в момента тече интензивно, се извайват прецизно детайлите в изграждането на цялостния вид на спектакъла от страна на балетната трупа, за да бъде представен блестящо на премиерата в събота.

Сценограф на премиерното заглавие е всепризнатият професионалист в сферата Иван Токаджиев, който сътвори и приказния декор на балетите “Дон Кихот” , “Жизел”, „Баядерка“, „Зле опазеното момиче“, на операта за деца „Макс и Мориц“, както и на много други заглавия от репертоара на Държавна опера – Бургас. „Процесът на раждането на сценографията за една нова постановка е труден, свързан с много нерви, но ще успеем за премиерата. Като влязат зрителите в залата, никой няма да пита: „Трудно ли ви беше?“, а когато угасне салонът, като светнат прожекторите и се вдигне завесата – публиката трябва да ахне! Бургаската опера може да се похвали с широк диапазон продукция, която е свързана и с най-важната публика – детската. В тази насока адмирирам ръководството на Операта – да популяризира с огромни усилия музикално-сценично изкуство на високо художествено ниво, включително и за детската аудитория. Пожелавам да се отстоява и популяризира българското творчество, а това е важна мисия във времена, когато ситуацията е изпепеляваща, а масовият вкус налага съмнителни ценности…“, каза предпремиерно изтъкнатият сценограф Иван Токаджиев.

Солистичният състав на „Корсар“ е първокласен. За премиерния спектакъл се готвят: за образа на корсаря Конрад – Емил Йорданов, премиер-балетист на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас, и премиер-балетистът на Бургаската опера Даниел Тичков. За ролята на Бирбанто, приятел на Конрад, репетират  солистите на балетния състав Кирил Филипов и Теодор Цаков, който е носител на тазгодишната награда на кмета на Община Бургас – г‐н Димитър Николов по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – по повод неговото прекрасно представяне в главната мъжка роля в гастрола с балета „Лебедово езеро“ в девет български града. В ролята на Али, прислужник на Конрад, ще бъде Даниел Тичков. В образа на робинята Медора, която се влюбва съдбовно в корсаря Конрад, влиза примабалерината на Бургаската опера Даниела Туртуманова-Стоянова. За ролята на робинята Гюлнара, която помага на влюбените Конрад и Медора да сбъднат мечтата си за споделена любов, се готвят Лая Рамон и Илина Константинова. За пресъздаване на образа на Исак Ланкедем, търговец на роби, репетират Теодор Цаков и Кирил Филипов. Одалиски в харема на Саид Паша ще бъдат: Яна Бердута, Илина Константинова, Рафаела-Мария Кюл и Нанако Сато. За ролята на Зюлма се готвят Натали Иванова и Рафаела-Мария Кюл. В образа на местния велможа Саид Паша ще влезе Йордан Христозов. В зрелищните картини на балета „Корсар“, представящи екзотиката на Изтока, с участието на пирати, селяни и т.н., ще се представят и артисти от кордебалета на Държавна опера – Бургас, както и възпитаници на балетните класове на Националното училище за музикално и сценични изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.

Процесът на раждането на една постановка винаги прелива от вълнение и необходима доза стрес – за естественото набавяне на задължителния адреналин, без който истинското изкуството е немислимо. Артистите от балетната трупа репетират усилено, гардеробиерите изработват с желание и вещина красивите костюми, целият творчески екип на премиерния спектакъл обещава един истински балетен празник на 8 юни! Очаква Ви възхитително съчетание на динамика, пищност, сценично майсторство, смайващи декори, атрактивни тематични костюми, омаята на Изтока, в съчетание с вечния лайтмотив за силата на любовта!

За тези, които обичат балета, но няма да имат възможност да присъстват на премиерния спектакъл, Бургаската опера предоставя възможност да проследят вълнуващата история на „Корсар“ на 15 юни и 26 август от 20.30 часа на сцената на Летния театър в Бургас, като двете събития са в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024, които ще се организират за седемнадесети пореден път от Община Бургас и Държавна опера – Бургас.

Билети за премиерния спектакъл: на касата на Операта, каса “Часовника”, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/na-balet-08nf8 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1418535/performance.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *