Кои ще са претендентите за сливенски митрополит ще научим днес

Предвижда се днес да се направи епархийски избор за нов сливенски митрополит. В избора участват епархийските избиратели, които ще излъчат двама кандидати, събрали повече от половината гласове измежду лицата с епископски чин в Сливенската епархия.

Изборите за нов митрополит са втори по ред. До тази ситуация се стигна след като на състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Агатополския епископ Йеротей – 26 гласа, а на втория тур – за Константийския епископ Михаил – 22 гласа.  На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор. Свещеници и миряни от Сливенската митрополия излязоха на протести в Сливен, Ямбол, Бургас и София, по повод касирането на избора на нов сливенски митрополит и решението новата процедура да извърши единствено Светият синод. Според протестиращите истинските основания за касиране на избора се премълчават. Поморийци също се включиха в протеста, бе създадена  и подписка в подкрепа на Агатополския епископ Йеротей.

На 26 май се очаква да се проведе каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *