Комисията започва разследване съгласно Регламента за чуждестранните субсидии

Комисията започна първото си задълбочено разследване на потенциално нарушаващата пазара роля на чуждестранните субсидии, като упражнява правомощията си съгласно Регламента за чуждестранните субсидии. Разследването е свързано с процедура за възлагане на обществена поръчка, открита от Министерството на транспорта и съобщенията на Република България, свързана с предоставянето на електрически влакове и свързани услуги по поддръжка и обучение на персонала.

Разследването започна днес след уведомление, подадено до Комисията от CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., дъщерно дружество на CRRC Corporation, китайски държавен производител на влакове. Става въпрос за процедура за възлагане на обществена поръчка, открита от Министерството на транспорта и съобщенията на Република България, свързана с предоставянето на няколко електрически влака „тласки-теглене“, както и свързани услуги по поддръжка и обучение на персонала.

Съгласно Регламента за чуждестранните субсидии дружествата са задължени да уведомяват за своите тръжни процедури за възлагане на обществени поръчки в ЕС, когато прогнозната стойност на поръчката надвишава 250 милиона евро и когато на дружеството са били предоставени най-малко 4 милиона евро чуждестранна финансова помощ от поне една трета държава през трите години преди уведомяването.

След предварителния преглед на уведомлението, получено от CRRC Qingdao Sifang Locomotive, Комисията счете за обосновано да започне задълбочено разследване, тъй като са налице достатъчно признаци, че на това дружество е била предоставена чуждестранна субсидия, която нарушава функционирането на вътрешния пазар. За тази цел Комисията трябваше да прецени дали чуждестранната финансова помощ представлява субсидия, която пряко или косвено предоставя избирателна полза на дружеството; и дали това позволява на дружеството да представи неоправдано изгодна оферта.

По време на задълбоченото разследване Комисията ще направи допълнителна оценка на предполагаемите чуждестранни субсидии и ще получи цялата необходима информация, за да установи дали те може да са позволили на CRRC Qingdao Sifang Locomotive да представи неоправдано изгодна оферта в отговор на оферта. Подобна оферта би могла да накара други дружества, участващи в процедурата за възлагане на обществена поръчка, потенциално да загубят възможности за продажба.

В съответствие с разпоредбите на Регламента за чуждестранните субсидии в края на своето задълбочено разследване Комисията може i) да приеме ангажименти, предложени от дружеството, ако те напълно и ефективно отстраняват нарушението, ii) да забрани възлагането на поръчката или iii) да издаде решение за липса на възражение.

CRRC Qingdao Sifang Locomotive подаде пълно уведомление на 22 януари 2024 г. Считано от тази дата, Комисията разполага с 110 работни дни, до 2 юли 2024 г., за да вземе окончателно решение. Започването на задълбочено разследване не предопределя резултата от разследването.

Дружества и продукти

CRRC Corporation Limited (известно като CRRC) е китайски държавен производител на подвижен състав. Той е най-големият производител на подвижен състав в света по отношение на приходите. Производителите на подвижен състав произвеждат локомотиви и вагони, използвани от железопътни оператори, както и подлинии, трамваи и други железопътни возила.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка на Министерството на транспорта и комуникациите в България е за 20 електрически влака „push-pull“, както и за поддръжката им в продължение на 15 години. Прогнозната стойност на договора е около 1,2 милиарда лева (610 милиона евро).

Общ контекст на процедурата

Регламентът за чуждестранните субсидии ( РЧС) започна да се прилага на 12 юли 2023 г. Този нов набор от правила дава възможност на Комисията да се справи с нарушенията, причинени от чуждестранни субсидии, и по този начин позволява на ЕС да гарантира еднакви условия на конкуренция за всички дружества, извършващи дейност на вътрешния пазар, като същевременно остава отворен за търговия и инвестиции.

През последните години чуждестранните субсидии изглежда са нарушили вътрешния пазар на ЕС, включително като предоставят на получателите си несправедливо предимство да придобиват дружества или да получават договори за обществени поръчки в ЕС в ущърб на лоялната конкуренция. С РЧС се преодоляват тези нарушения и се запълва регулаторната празнота. Той предоставя на ЕС нови инструменти за ефективно справяне с чуждестранните субсидии, които причиняват нарушения и подкопават еднаквите условия на конкуренция на вътрешния пазар, който се основава на конкурентоспособна социална пазарна икономика.

С РЧС се въвеждат три процедури:

  • Две процедури, основани на уведомяване, за i) разследване на концентрации, както и ii) оферти в процедури за възлагане на обществени поръчки, включващи финансово участие, предоставено от правителства извън ЕС. Задълженията за уведомяване се прилагат за икономическите оператори от 12 октомври 2023 г.
  • Служебна процедура за разследване на всички други пазарни ситуации, при която Комисията може да започне преглед по собствена инициатива.

Комисията ще публикува неповерителна версия на това решение, както и бъдещото окончателно решение след приемането му, в Официален вестник на Европейския съюз.