Бургаският съд потвърди задържане под стража на турски контрабандист на злато

Бургаският апелативен съд потвърди взета от Окръжен съд – Ямбол мярка за неотклонение “задържане под стража“ спрямо турския гражданин Ферхан У., привлечен към наказателна отговорност за опит за контрабанда на злато.

На 7 февруари тази година на ГКПП-Лесово, обл.Ямбол, без знанието и разрешението на митническите органи чуждият гражданин е направил опит да пренесе през държавната граница на страната ни, от Р България в Р Турция, стоки за търговски цели в големи размери – 10 броя златни кюлчета и отливки с общо тегло 4056 грама на обща стойност 380 697,04 лева. Деянието е квалифицирано като тежко умишлено престъпление по чл.242, ал.1, б. „д“ вр. чл.18, ал.1 от НК, което се наказва с лишаване от свобода от три до десет години, както и с глоба от 20 000 лева до 100 000 лева.

Въззивната инстанция споделя извода на първоинстанционния съд, че от събраните на досъдебното производство доказателства и доказателствени средства може да се направи обосновано подозрение, че обвиняемият е извършил престъплението. Апелативните съдии приемат и наличието на реална опасност той да се укрие, предвид обстоятелството, че е международен шофьор и постоянно пътува из Европа, няма постоянен и настоящ адрес в Р България, както и липсва постоянна, временна или инцидентна трудова заетост в страната ни.

Съдът намира, че настоящата мярка за неотклонение „задържане под стража“ е законосъобразна и ще допринесе за постигане на предвидените цели на мярката, като обезпечи приключването на наказателното производство в разумен срок.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *