Носталгична красота и красива музика на концерта „Я жду тебя“ в неделя

На 16-ти юни, неделя, от 20 часа в Зала №4 /Огледална/ на Експозиционен център „Флора“ – Бургас ценителите на камерната музика ще имат възможност да се потопят в неповторимата атмосфера на романтиката – чрез музика, стихове и изобразително изкуство, синкретично съчетали своите послания в единно внушение. Сопраното Мария Цветкова-Маджарова, басът Диман Панчев и пианистката Илиана Тодорова ще подарят на присъстващите моменти на съприкосновение с музиката на Пьотър Илич Чайковски, Рахманинов, Николай Римски-Корсаков, Михаил Глинка, стихове на Сергей Есенин и картините на руски художници.

Ето какво разказва за предстоящата камерна проява Мария Цветкова-Маджарова, солистка на Държавна опера – Бургас:

„На 16-и юни от 20 часа в зала 4 на Експозиционен център „Флора“  може да се пренесете в приказния свят на руската съкровищница от музика и картини. Това е поредният тематичен концерт на оперния театър, който разголва душите на артистите. На метри от публиката, в абсолютна акустична среда без микрофони и ,,химия”, ще чуете рядко изпълняваните песни от източния опус на Римски-Корсаков, песни от Глинка и Рахманинов и, разбира се, Чайковски. Интересното е, че концертът е решен като разходка в музей и галерия. Зрителите ще се насладят на картини от Врубель, Шишкин, Репин, Воснецов и др. Картините са подбрани за всеки романс и ария и ще се проектират на екран с реална резолюция и цветове. За това се грижи младата художничка и дизайнер Диана Авелова, която е човекът, който оформи визията на концерта и подбра тематично картини от Айвазов, Репин, Воснецов и др., които кореспондират на настроението и епохата на песните, за което й благодарим! Диана Авелова е студентка по текстилен и костюмен дизайн в световно реномираното висше училище по дизайн  Duperré (Дюпере) Париж. През 2023 г. работи като асистент костюмен дизайнер в последния филм на носителят на награда от фестивала в Кан режисьор, Самюел Тес. От края на 2023 г. работи в костюмния отдел на Виенската опера, като е назначена за асистент костюмен супервайзър в новата продукция на съвременната опера „Elektrische Fische”. Тя е художник и на още един проект ,,Пътуване във времето ” – с барокова музика, който бе приет с изключителен интерес и продължава да се представя.

Под фините пръсти на пианистката Илиана Тодорова ще звучи музиката, а вокалните партии са разпределени между Мария Цветкова-Маджарова – сопран и Диман Панчев – бас. За проекта „Я жду тебя“ ще има и ефектно осветление, което ще Ви пренесе в Изтока и тайгата… В руската култура важните партии са точно за тези гласове – мистичното и ангелско, приспивно и нежното на сопраното и онова дълбоко тъжно и в същото време страстно звучене на баса… Любопитни ли сте?“

На концерта в неделя публиката ще има привилегията да чуе и съпреживее прекрасните изпълнения на двамата солисти, както и на изцяло импониращата на мелодиката и емоционалните препратки на гласовете им пианистка Илиана Тодорова.  

Изкуството, представено чрез музика на велики композитори, стихове и картини на известни художници ще бъдат поднесено на публиката по чудесен начин – вълнуващ и едновременно с това – с осезателна доза уважение и преклонение към вечните послания – като етика, естетика и духовна класа. Естетично оформената и идейно издържана сцена, тематичната мултимедия и внимателно подбраното осветление ще бъдат един допълнителен плюс в цялостния облик на музикалния проект.

В концерта ще има един важен участник „зад кадър“  – младата художничка Диана Авелова, куратор на художествената част на проекта.

Приказна ще бъде атмосферата на концерта “Я жду тебя” в неделя. Комплексно ще се представят двамата изпълнители – и като присъствие, и като визия, и като тембри, и като изящество на звученето, и като създадена атмосфера на нещо крехко, изключително ценно и безпределно красиво. Пианистката Илиана Тодорова, както винаги, ще бъде равностоен партньор на двамата оперни певци, солисти на Държавна опера – Бургас – с великолепна техника, пеещ звук, красива линия на фразите – сякаш изпети, постигнато приглушено‐носталгично звучене на рояла – с нежно‐галещи нюанси на обертоновата гама.

В подбраната с вкус и отношение към вокалното изкуство програма на „Я жду тебя“ ще прозвучат:

 „Я жду тебя“, „Благославляю вас, леса“, „Здесь хорошо“, „Сон“, „Сирень“, „Не пой, красавица“ от Сергей Рахманинов; „Сред шумного бала“, „Забыть так скоро“, „Я ли в поле да не травушка была“, „Не только тот кто знап“, „Ночи безумные“ от Пьотър Илич Чайковски; „Ноченька“ – руска песен; „Сомнение“ от Михаил Глинка; „Мельник“ и „Старий Капрал“, Титулярный советник“ от Александър Даргомижски; „Еврейская“, „Пленившись розой, соловей“, „Зулейка“, „Нимфа Римски“ от Николай Римски-Корсаков и др.

Билети за концерта „Я жду тебя“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежата на Grabo – https://grabo.bg/burgas/vokalen-kontzert-0ub5d, , както и на място – преди събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *