Приказка за любовта ще бъде разказана с „Графиня Мариця“ в петък в Операта

Един от шедьоврите в оперетната класика – „Графиня Марица“ от унгарския композитор Имре Калман, ще зарадва любителите на жанра в петък вечер.  Вихрени цигански танци,  темпераментен чардаш, артистично майсторство и сценичен блясък очакват публиката на 21 юни, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера – Бургас. Атрактивният спектакъл по режисура на всепризнатия майстор в жанра Марио Николов, носител на престижната награда „Емил Чакъров“ за 2023 г.,  ще събере едни от най-добрите интерпретатори на образите: именитите певци, за които ролите на Графиня Марица и Граф Тасило Ендрьоди-Витемберг са емблематични – водещите солисти на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – сопраното Добрина Икономова и тенорът Пеньо Пирозов, както и чудесните солисти на Бургаската опера – сопраните Мария Цветкова-Маджарова – Лиза, и Людмила Михайлова – Маня, баритонът Йордан Христозов – Барон Коломан Жупан и др. В останалите роли, всяка от които е важна за интригуващото и динамично сценично действие, в петък ще бъдат: Петър Тихолов – като Княз Мориц Драгомир Популеску, Николай Николов – Барон Карл Стефан Либенберг, Въльо Тотев – Чеко, Сребрина Славова – Княгиня Божена Худенщайн, Александър Перпериев – Паничек.

Зад диригентския пулт застава младият маестро Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе, който е добре познат на бургаската публика и е чест и желан гост – както на бургаска сцена, така и в турне, където в края на м. май т. год. дирижира в два последователни дни при пълна зала с над 700 места операта „Риголето“ от Верди и Оперетната гала – с участието на солисти, оркестър, хор и балет на Бургаската опера.

Сценографията на „Графиня Марица“ е на изтъкнатия художник, който умее да улавя най-същественото от духа на постановката и изпипва в детайли всеки елемент – Иван Токаджиев. Той  бе сценограф и на великолепната премиерна постановка на балета „Корсар“ – в началото на м. юни. на сцената на Бургаската опера, както и на редица успешни постановки – както в оперно-оперетния жанр, балета, така и в спектаклите за деца. Художник на чудесните костюми, придаващи допълнителен цветен акцент и импониращи на сюжета и характерите на героите, са дело на Чавдар Чомаков, диригент на хоровия състав е Александър Чепанов, хореографията е на Галина Калчева, помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов.

„Графиня Марица“ не е представяна на бургаска сцена от пет години и именно поради този факт интересът към заглавието е обясним. Оперетата на Калман е известна като красива приказка за любовта. В либретото красивата богата аристократка Марица, отегчена и разочарована от многобройните си ухажори-златотърсачи, си измисля  годеник. Това е барон Коломан Жупан – героят на друг крал на оперетите, Йохан Щраус – от произведението „Цигански барон“. Незнайно как, истинският барон Коломан Жупан е узнал за мнимия си годеж с графинята и пристига в имението й, за да узнае как точно се е озовал в ситуацията. Милият красив, богат и малко побъркан младеж веднага се влюбва в графинята, която обаче не споделя чувствата му… Тя е влюбена тайно в своя нов иконом, без да знае, че той е разореният граф Тасило. След безброй перипетии и шеги на съдбата всичко си идва на мястото и любовта побеждава, като сватбите са не една, а две. И най-важното – истинската любов не е подвластна на парите, именно затова събира богати с по-бедни хора, но с достойнство и ценностна система.

Билети за „Графиня Марица“ – на касата на Операта, каса ” Часовника”, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/grafinia-maritza-0swtz
и Eventim –
https://www.eventim.bg/en/tickets/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1424233/performance.html.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *