Рая Назарян бе избрана за председател на 50-то Народно събрание

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание със 131 “за”, сред които на депутатите от ИТН. “Против” гласуваха 66 депутати от ПП-ДБ, БСП, “Величие” и Калоян Методиев, а 39-те от “Възраждане” се въздържаха.

Това стана след две почивки в началото на заседанието.

Вторият ден от първото пленарно заседание започна с 30-минутно прекъсване по искане на ДПС. Вместо гласуване, депутатите спориха дали да се приемат отново правилата за избор на председател на парламента. Силви Кирилов от ИТН като най-възрастен присъстващ народен представител и днес ръководи пленарното заседание. Той предложи правилата за избор на парламентарен шеф да се гласуват, като се аргументира с проведени рано тази сутрин правни консултации. Хамид Хамид от ДПС възрази, че това не е нужно, тъй като правилата са гласувани още вчера и поиска 30-минутна почивка за уточняване на казуса.

Така след първото прекъсване трябваше да се премине към номинации за председател на законодателната институция по вече приетите вчера процедурни правила. Александър Ненков от ГЕРБ-СДС обаче поиска един час почивка, за да продължат консултациите и да се стигне до решение, а ръководещият заседанието го прекъсна за още 25 минути.

След двете почивки почивки работата на депутатите продължи с разисквания на кандидатурите.

Интересен момент в днешното гласуване е, че за избора на Назарян има по-нисък праг, след като Николай Марков от “Величие” не се закле вчера като депутат и не можа да участва в гласуванията. Пред NOVA сутринта депутатът от “Величие” Дарин Георгиев каза, че председателят на партията закъснял за първото заседание и клетвата на парламента, тъй като имало среща, на която върху него бил упражнен “много сериозен натиск” да гласува за Рая Назарян. Това по думите на Георгиев е “заплаха с всякакви инструменти върху “Величие”.

По-късно в кулоарите съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отрече да е оказван натиск върху когото и да било и нарече това предизборна кампания. Той предупреди и че ако не се избере председател, за да се отпуши работата на парламента, “подаряваме България на Путин”.

Пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък беше категоричен, че няма да оттегли кандидатурата на Рая Назарян. Той предупреди, че без избор на парламентарен шеф не може да започне процедурата по връчване на мандати от страна на президента, а това може да вкара страната в конституционна криза.

На влизане в сградата сред коментарите на представителите на политическите формации в НС нямаше промяна в позициите от вчера. Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ, обаче коментира новия момент от снощи – а именно заявката на ИТН, че ще очакват третия мандат, за да предложат експертно правителство. Според Петков това е “пълна екзотика”.

Станислав Балабанов от ПГ на “Има такъв народ” пък посочи, че решението им да не подкрепят ГЕРБ в първия мандат и евентуален втори мандат на ДПС, бил в отговор на социолозите, които са прогнозирали точно обратното. При евентуален трети мандат, връчен на тях, ще разговарят с всички парламентарни групи, добави Балабанов, цитира Кросс.

Днес лидерът на партия „Величие” Николай Марков успя да положи клетва като депутат в 50-то Народно събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *