„Риголето“ на сцената на Държавна опера – Бургас в сряда

Вечната история за подлост, прелъстяване, излъгани надежди, подмолни пориви, проклятие и зловеща развръзка, вплетени в класическия прочит на една от най‐обичаните и въздействащи Вердиеви опери от Джузепе Верди – „Риголето“, ще оживее на сцената на Държавна опера – Бургас  на 22-ри май, сряда, от 19 часа. Под палката на  Димитър Косев, който преди дни дирижира и бляскавата оперетна гала“ Любов, шампанско и… още нещо“ в Бургас, ще бъде представен музикално-сценичният разказ за гърбавия шут Риголето, единствената радост в семплия му живот – красивата му дъщеря Джилда, за лишения от съвест Херцог, обединяващ образ на подлостта, както и за всички герои на трагичната приказка за излъганото доверие.

Персонажите на една от най-известните опери на Верди, към която самият композитор не е криел своите пристрастия, ще дарят публиката с разнопосочни преживявания – от възхита пред силата на чистата обич, погубена от бездушието, до трагичната безнадеждност на потъпканите наивни пориви. Присъстващите в залата на Операта ще бъдат стоплени и емоционално разтърсени от тъжната история. Неслучайно големият италиански композитор е заявявал, че ако се наложи да спаси само една от своите опери, би избрал именно “Риголето”. Задълбоченият режисьорски прочит на доц. д-р Александър Текелиев, разчитащ кодовете на човешката психика, доказва силата и посланието на тези думи. Режисурата залага на сложните взаимовръзки между действащите лица и психологически подход в изграждането на образите.  На спектакъла на 22 май, под диригентската палка на Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе, чест и желан гост и на бургаска сцена, великолепният каст от солисти, оркестърът и хорът на Бургаската опера не просто ще изпълнят по майсторски начин партитурата, характерна с красивата си мелодика и психологическа наситеност. А и ще разкажат – със завладяващ артистизъм, вечната история за ада и рая в една човешка душа, за погубващите пориви, за възмездието, за картите на Съдбата, които се подреждат според собствените ни избори, за подлостта, предателството, чистилището, изкуплението. Творците‐ваятели на изкуство от най‐висша проба – с усет, вкус и превъплъщение, релевантни на художествените внушения, вплетени в музикалната тъкан, и сценичните решения, издържани напълно в класически стил, ще създадат на зрителите чиста проба естетическа наслада. Споени са всички компоненти на един силен спектакъл – цялата палитра от чувства и взаимоотношения, вплетени в човешкото битие, съществува, живее, продължава да вълнува – с вещото задълбочено тълкуване на екзистенциални теми, във Вердиeвия шедьовър “Риголето”. Художник на класическата постановка е Иван Попов, помощник-режисьор – Петър Тихолов. Операта се изпълнява в оригинал – на италиански език, и е със субтитри на български език, дело на Сребрина Славова, които дават възможност да се проследи в детайли драматургичният сюжет и диалозите.

Забележителен е и солистичният състав: всеки от тях – с изключителни индивидуални качества и същевременно с това – постигната забележителна кохезия на сцената; оркестърът с концертмайстор Христо Белчев, с монолитно звучене на сложната партитура – и в технически план, и в изграждане на динамични нюанси; мъжкият хоров състав с диригент Александър Чепанов – с отлично балансирано звучене, и на сцената, и като фон на драматичното действие – зад завеса.

На 22 май противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от забележителния баритон Марян Йованоски, солист на Националната опера на Северна Македония и на Държавна опера – Бургас, който на 17 май бе неотразим в друга коронна негова роля – на Тонио в шедьовъра от Леонкавало „Палячи“. В ролята на Джилда в сряда влиза харизматичното сопрано Илина Михайлова /гост/, солист на Държавна опера – Варна и Националния музикален театър „Стефан Македонски“, която се представи блестящо на оперетната гала под палката на маестро Косев преди дни на бургаска сцена. Тя ще се превъплъти отново – с професионализъм, усет към изграждането на персонажа и вокално майсторство, в образа на наивната девойка, живееща в своя малък мечтателен свят, откъснат от реалността. Срещайки изкусен прелъстител, в лицето на Херцога, тя попада в неговия демонски капан, който вещае сигурната й гибел. В волята на Херцога на Мантуа, самодоволният безсъвестен прелъстител и бонвиван, влиза тенорът Валерий Георгиев, солист на Държавна опера – Варна и Държавна опера – Бургас, който преди дни също имаше запомнящо се представяне на оперетната гала в Бургас. Емблематичната Ария на Херцога “La donna e mobile” в неговото вълнуващо изпълнение със сигурност ще бъде възторжено приета от публиката. Басът Делян Славов ще бъде респектиращ – и вокално, и като сценично присъствие, в ролята на наемния убиец Спарафучиле, за когото стойността на човешкия живот е нищо, в сравнение с няколко сребърника. Ярка, цветна, красива, шеметна, обаятелна и грабваща сетивата ще бъде прелестното мецосопрано Йоана Кадийска в ролята на Мадалена, сестрата на Спарафучиле, която, освен лекомислие, крие добро и състрадание в сърцето си. Впечатляващи и напълно споени с цялостното звучене на спектакъла на сцената в сряда ще бъдат: басът Костадин Мечков – като Граф Монтероне, който отправя проклятие, поразяващо виновните за неговата бащина болка; мецосопраното Калина Попова – въздействаща и женствена като Джованна, приближената прислужница на Джилда; сопраното Стефка Христозова и басът Петър Тихолов – аристократични в образите на Графиня и Граф Чепрано; баритонът Йордан Христозов – като придворния Маруло, който живее в интригантския свят на висшето общество; тенорът Любомир Тодоров – в ролята на Матео Борса, също част от благородническата свита; сопраното Стефка Христозова – като Паж.

Музиката на Верди съдържа драматургичен заряд, разказва истории, вплита чувства в нотния текст, разкрива образи, носи послания отвъд времето.

Пораждащата силни емоции история на „Риголето“ ще бъде разказана в сряда на сцената на Операта от великолепен творчески и артистичен състав – чрез средствата на синкретичното оперно изкуство, по начин, който не само доставя естетическа наслада, но и вълнува и поражда разнопосочни въпроси. Постановката постига цялостно внушение, изследвайки характери и представяйки драматични съдбовни обрати, изпълнението – на високо художествено ниво. Завладяваща е обединяващата емоция във Вердиевата опера, спояваща по осезаем начин отделните компоненти на спектакъла, в който всеки един от участниците е равностоен – като вложена професионална енергия и желание. Силните преживявания и емоции са гарантирани в съботната вечер на 22 май от 19 часа в залата на Бургаската опера.

Предстои спектакъл на „Риголето“ със същия състав – на 28 май от 19 часа в залата на Драматично-куклен театър – Враца.

 

За творбата:

Либретото на прочутото Вердиево произведение „Риголето“ е на Франческо Мария Пиаве, сътворено по пиесата на Виктор Юго „Le Roi s`amuse“ /„Кралят се забавлява“/  Верди така се увлича в написването на операта, че успява да я завърши едва за 40 дни. Първоначалното име на операта, „Проклятието“, впоследствие бива заменяно няколко пъти. Заради цензурата се налагат и някои промени в либретото, като акцентът е върху вътрешната драма на героите. La donna è mobile  е сред най-прочутите и често изпълнявани оперни арии на света – песента на Херцога на Мантуа в третото, последно действие на „Риголето“. В превод заглавието означава „Жената е

Билети – на касата на Операта, каса “Часовника”, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/operata-rigoleto-0vh9k и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1409505/performance.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *